03 gen. Quines novetats en matèria de transport per carretera portarà 2022
• Des del mes de Febrer els 135.000 vehicles espanyols que realitzen transport internacional hauran d’anotar en el tacògraf els països que travessen cada vegada que travessin una frontera.
• Així mateix aquest mes entrarà en vigor la nova regulació sobre el cabotatge, l’obligació que els vehicles tornin al seu país de matriculació com a màxim cada 8 setmanes i el control de les empreses bústia.
Com ha vingut informant FENADISMER, el Paquet de Mobilitat aprovat per la Unió Europea al juny de 2020 va introduir importants novetats que afecten diferents àmbits del transport per carretera, amb l’objectiu d’aconseguir un mercat europeu de transport amb regles més justes i harmonitzades en matèria social, laboral i fiscal i reduint les distorsions de la competència que fins ara es venien produint.
No obstant això, l’entrada en vigor de les diferents mesures aprovades es produirà de manera gradual, entrant en vigor la majoria d’elles aquest any 2022, ja que l’any 2020 només es va aplicar tota la nova regulació relativa al Reglament sobre Temps de Conducció i Descans, que va introduir regles més flexibles per al transport internacional.
Així al febrer d’enguany entra en vigor la nova regulació sobre desplaçament de conductors entre països de la Unió Europea i l’exigència del salari mínim, que permetrà lluitar millor contra les denominades empreses bústia i la competència realitzada per empreses subjectes a condicions salarials més avantatjoses. La nova regulació exigeix que els conductors que realitzin operacions de transport internacional o de cabotatge percebin el salari mínim del país en el qual el transport és efectuat, excloent d’aquesta obligació als transports en trànsit així com als transports bilaterals. Per al seu control l’empresa de transports haurà de realitzar prèviament a la realització del servei de transport una declaració de desplaçament dels seus conductors, que deurà envíar a un sistema electrònic centralitzat en la Comissió Europea, denominat IMI, perquè l’Estat d’acolliment, és a dir, el país on es presta el servei pugui controlar la correcta realització d’aquest.
La nova regulació sobre l’accés a la professió i al mercat de transport, en concret les qüestions relatives al control de la competència deslleial i limitació del cabotatge també entraran en vigor el mes vinent de Febrer. Sens dubte, aquestes mesures han estat el principal cavall de batalla en la tramitació del Paquet europeu de Mobilitat i l’aspecte que ha generat la major oposició i controvèrsia per part dels Països de l’Est, que en nombroses ocasions s’han manifestat en contra de la seva aprovació, per ser les mesures que més contribuiran a controlar la competència efectuada per les empreses transportistes dels seus països que efectuen transport internacional.
Així, es regula de forma més detallada el requisit d’establiment que han de complir les empreses de transports, exigint que tinguin una activitat real al país on estan establertes. Així mateix les noves regles d’accés al mercat de transport internacional fixen importants restriccions a la realització perenne d’operacions de cabotatge que duen a terme algunes empreses deslocalitzades, ja que estableix dos requisits bàsics per a racionalitzar la seva execució i desenvolupament, d’una part el denominat “període de refredament” de quatre dies que impedeix que es puguin realitzar operacions de cabotatge continues dins del mateix país i amb el mateix vehicle en aquest termini temporal, i d’una altra, l’obligació per als vehicles que realitzin transport internacional de tornar cada vuit setmanes al país on està matriculat.
Per a garantir un control eficaç del compliment de totes aquestes noves mesures, en realitzar controls en carretera els agents han de constatar que es compleixen tots els requisits exigits per a acollir-se a la nova regulació. Així, entre altres mesures de control, es contempla l’obligació per als transportistes que realitzin un transport internacional de registrar en el tacògraf cada vegada que travessin una frontera, de tal manera que si l’aparell tacògraf no el registra automàticament, el conductor haurà de fer-lo manualment al principi de la primera parada del conductor el més pròxim possible a la frontera del nou Estat membre al qual ha entrat. Si l’encreuament de frontera es produís en viatjar en un ferri o tren, el conductor haurà d’anotar-lo en el port o estació d’arribada.
Aquesta obligació es va exigir ja des de 2020 als vehicles equipats amb tacògraf analògic, que ara es farà extensiu als vehicles equipats amb tacògraf digital, per la qual cosa segons les estimacions de FENADISMER, hauran de complir-la els gairebé 135.000 vehicles de transport per carretera que realitzen transport internacional, en concret 123.000 camions i 12.000 autobusos.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.