Publicat en el BOE el Decret que actualitza la formació CAP exigida als conductors professionals

  • L’objectiu és especialitzar la formació dels conductors professionals prioritzant la formació destinada a la seguretat viària i laboral així com la conducció eficient econòmica i mediambientalment.

 

  • Entre les novetats incloses destaca la formació obligatòria de caràcter pràctic tant en el CAP inicial com en el CAP de renovació, la possibilitat d’impartir matèries optatives, la convalidació parcial amb altres cursos de formació i la introducció de la teleformació parcial .

 

Terrassa, 25 d’abril del 2021. Com es recordarà, fins a l’any 2008 per a conduir un camió o un autobús a Espanya només s’exigia haver obtingut el permís de conduir corresponent. No obstant això, amb l’aprovació del Reial decret 1032/2007, de 20 de juliol, es va introduir a Espanya la normativa europea, concretament la Directiva 2003/59, que establia que per a conduir un camió o un autobús, a més dels carnets C o D era necessari obtenir l’anomenat CAP o Certificat d’Aptitud Professional, que consisteix en una formació obligatòria en un centre autoritzat, de 140 o 280 hores de durada, que han d’obtenir tots els conductors de camió o autobús que s’hagin obtingut o vagin obtenir el permís de conduir vehicles. Aquesta formació inicial en el CAP ha de renovar-se cada 5 anys mitjançant una formació CAP de reciclatge o contínua.

Després de 13 anys de vigència del citat Decret, es considerava necessari actualitzar el contingut de la formació CAP per a adaptar-lo a la nova realitat que comporta la conducció professional. En aquest sentit, el Ministeri de Transports ha promogut el nou Reial decret, publicat aquest dissabte 24 d’Abril en el BOE, el qual substitueix a la regulació aprovada en 2007, acomodant-lo a la Directiva europea 2018/645 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 d’abril de 2018, per la qual es modifica la Directiva 2003/59 abans citada.

Són diversos els objectius que ha perseguit el Ministeri de Transports amb aquest nou Decret, com són la revisió de la llista d’activitats de conducció que estarien exemptes de posseir el CAP així com l’actualització del contingut de la formació amb la finalitat de fer major recalcament en temes com ara la seguretat viària, les operacions especials de transport i la conducció eficient i en condicions meteorològiques extremes.

Així mateix la nova regulació preveu la possibilitat d’introduir la formació en línia d’una part de les matèries formatives teòriques que comprenen tant el CAP inicial com de reciclatge, permetent que s’imparteixin en modalitat de teleformació, aproximadament un 15% del total d’hores lectives en el cas del CAP inicial, i de fins a 12 hores en el CAP de renovació. A més, mentre duri la pandèmia, es permet que els Centres puguin impartir la totalitat de la formació teòrica en manera virtual, com ja va avançar FENADISMER, per al que els Centres hauran d’utilitzar una plataforma de teleformació que acrediti l’existència d’una connectivitat permanent entre el professor i els alumnes i un mecanisme que possibiliti que els Serveis d’Inspecció puguin accedir en remot a les classes que s’estan impartint en temps real, així com als corresponents registres d’activitat, amb la finalitat de comprovar la correcta execució de l’activitat formativa.

També com a novetat es preveu que els alumnes que realitzin el certificat de professionalitat com a conductor de camió o autobús se’ls eximeix de realitzar la formació en el CAP inicial, si bé hauran de realitzar l’examen oficial per a obtenir el certificat CAP. De igula manera, els alumnes que acreditin haver fet l’any anterior un curs de formació sectorial (ADR, transport d’animals i altres) tindran dret a una convalidació parcial del curs CAP de renovació.

El text íntegre del nou Decret regulador del CAP es pot consultar aquí:

https://www.boe.es/boe/dias/2021/04/24/pdfs/boe-a-2021-6624.pdf

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.