Optimisme moderat per al 2025 

En el marc de la trobada anual amb mitjans de comunicació, des de la Cecot s’han presentat les principals conclusions sobre el tancament empresarial de 2024 i les perspectives per a l’exercici 2025. S’han posat en relleu tant els avenços assolits, com els reptes que encara limiten el creixement del teixit empresarial català. A la trobada han participat Xavier Panés , president de la Cecot, Miquel Àngel Cerdà Salvà, president de la nova Comissió d’Indústria i d’Oriol Alba, secretari general de la Cecot.

Balanç 2024

Ha estat un any de recuperació moderada per a les empreses catalanes i per a les empreses de la Cecot. Especialment en aquelles de sectors exportadors i innovadors més que en les pimes orientades al mercat intern.

Del sondeig intern que hem realitzat, el 43% de les empreses que han respost confirmen que aquest 2025 esperen incrementar beneficis i el 35% preveu tancar igual que l’any anterior. Només un 2% preveu tancar amb més pèrdues que el 2024. “Tot i que aquests resultats van per barris. Com sabeu representem molts sectors diferents i, fins i tot, en funció de l’activitat que desenvolupen les empreses d’un mateix sector, les afectacions son molt dispars”.

Si bé hi ha hagut increments en ocupació i facturació a gran part del teixit productiu respecte al 2023, els frens estructurals com la fiscalitat, l’excés de burocràcia, la manca de personal qualificat o el dèficit d’infraestructures continuen limitant el potencial de creixement.

Perspectives 2025

Xavier Panés ha posat èmfasi en cinc problemes estructurals que limiten el creixement empresarial: la manca de personal qualificat, un marc laboral caduc i poc flexible, l’absentisme laboral, la pressió fiscal i el dèficit d’infraestructures.

Un altre element destacat és la proposta de reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals sense reducció salarial que pot transformar la dinàmica econòmica i laboral del país, però comporta riscos significatius si no s’aborda amb prudència. Aquesta mesura implicaria un increment del 6,6% en el cost salarial per hora treballada, fet que pot posar en perill la viabilitat de moltes empreses, especialment pimes, i derivar en reduccions de plantilla o increments de l’atur. A més, les diferències estructurals entre el sector públic i privat fan que una aplicació uniforme d’aquesta norma pugui comprometre la competitivitat empresarial.

Podeu ampliar la informació aquí.