30 maig Lleu repunt dels terminis de pagament als transportistes a l’abril
• Les dades corresponents al passat mes d’Abril de l’Observatori permanent de la morositat i els pagaments en el sector del transport per carretera a Espanya que elabora mensualment Fenadismer reflecteixen una lleu pujada en els terminis de pagament als transportistes fins als 66 dies de mitjana.
• La presidència belga proposa als Estats membres que el Consell europeu descafeïnar el projecte de Reglament europeu de lluita contra la morositat que va aprovar el Parlament europeu el mes de març passat, i que plantejava reduir el termini màxim de pagament a 30 dies.
Després de diversos mesos de reducció constant dels terminis de pagament als transportistes, el mes d’abril passat es va produir un lleu repunt enfront del mes anterior, situant-se en 66 dies de mitjana, segons les dades extretes de l’Observatori permanent de la morositat que FENADISMER elabora mensualment en col·laboració amb la Fundació Quixot per al Transport.
En aquest mes de les empreses carregadores i intermediàries que incompleixen la legislació sobre morositat, en el 65% dels casos els excessos de termini de pagament són lleus, això és, entre 60 i 90 dies. Tanmateix, en el costat oposat hi ha encara un 7% d’empreses incomplidores que encara paguen de 120 dies, encara que inferior al que es produïa en 2022 en el qual aquesta franja d’incompliment se situava en més del 20%. Quant als mitjans de pagament que són utilitzats més habitualment per al pagament dels serveis de transport, continuen sent per aquest ordre la transferència (70%), seguit del confirming (25%), el pagaré (5%) i el xec (<1%).
D’altra banda, com ja va informar FENADISMER, el mes d’abril passat el Parlament Europeu va aprovar en el seu últim plenari la seva posició en relació al nou Reglament europeu de lluita contra la morositat, que establia com a regla general la reducció del termini màxim de pagament a 30 dies, i l’establiment d’un règim sancionador per a totes els sectors econòmics.
No obstant això, l’optimisme que havia generat el text aprovat pel Parlament, ha quedat esvaït després de la proposta de text alternatiu que ha elaborat el Govern belga a la resta d’Estats membre, per ostentar la presidència de la Unió Europea, tenint en compte que per a l’aprovació definitiva del nou Reglament europeu es precisa l’acord conjunt del Parlament europeu i del Consell.
Així conforme al text normatiu elaborat per la Presidència belga, al qual ha tingut accés FENADISMER, planteja múltiples modificacions amb l’objectiu de “descafeïnar” el text aprovat pel Parlament, entre altres, reconvertir la norma en una Directiva en comptes d’un Reglament, la qual cosa ocasiona una fragmentació de la seva aplicació, o la d’ampliar el termini màxim de pagament a 30 dies per a nombrosos sectors econòmics així com eliminar moltes de les mesures proposades destinades a dotar de transparència a les relacions comercials entre les empreses.
En tot cas, FENADISMER confia que finalment els Estats membres consensuen una regulació en aquesta matèria que protegeixi els interessos i necessitats de la part més feble en les transaccions comercials, principalment autònoms i microempreses, que són les que més sofreixen les situacions d’abús que actualment es donen en matèria de morositat.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.