La Direcció General de Trànsit tramita la reforma del Reglament General de Circulació que inclou importants modificacions que afecten els transportistes

• Entre les modificacions plantejades està la de reduir el límit màxim d’alcoholèmia en un 30% però només als conductors professionals malgrat que la pràctica totalitat dels accidents deguts a excés d’alcohol són causats per conductors particulars
• Així mateix es proposa l’eliminació de l’exempció existent fins ara que permetria als transportistes en els àmbits urbans la no utilització del cinturó de seguretat quan realitzava repartiments continuats

La Direcció General de Trànsit ha iniciat la tramitació del vigent Reglament General de Circulació, que va ser aprovat en 2003, amb l’objectiu d’augmentar el nivell de seguretat dels usuaris de les vies i reforçar la mobilitat segura i sostenible en l’àmbit urbà.

Aquest projecte, al qual ha tingut accés FENADISMER, contempla diverses modificacions que afecten directament els conductors professionals, com són la referida al límit d’alcoholèmia permès i l’ús del cinturó de seguretat en els àmbits urbans.
Així pel que fa al consum d’alcohol. es redueix per als conductors professionals en un 30% el límit màxim permès, però no a la resta de conductors particulars, passant la taxa d’alcohol en sang de 0,30 grams per litre permès actualment a 0,20 grams per litre, o en aire espirat dels 0,15 mil·ligrams per litre actuals a 0,10 mil·ligrams per litre.

Trànsit justifica aquesta reducció en una decidida línia d’avançar en la reducció de les taxes màximes permeses fins a convergir en la prohibició del consum d’alcohol en la conducció, seguint els requeriments de l’Organització Mundial de la Salut. Si bé FENADISMER considera positiva aquesta tendència, rebutja que tal reducció es plantegi exclusivament en els conductors professionals, transmetent una idea equivocada com si aquest col·lectiu fos el causant dels accidents derivats de l’alcohol, quan és tot el contrari ja que la pràctica totalitat dels accidents provocats per excés d’alcoholèmia són causats per conductors particulars, per als quals la reforma no planteja cap reducció.

Una altra de les novetats introduïda en el projecte és l’eliminació de les actuals exempcions d’utilització del cinturó de seguretat en àmbits urbans, entre altres, per als distribuïdors de mercaderies, que ara sí que contempla el vigent Reglament General de Circulació “quan realitzin successives operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies en llocs situats a curta distància els uns dels altres”. Per a la DGT aquesta excepció es considera “injustificada”, proposant mantenir-la exclusivament per als conductors i passatgers dels vehicles en serveis d’urgència, ja que a la seva entendre haver de cordar-se o descordar-se el cinturó de seguretat retarda la prestació del servei d’urgència.

FENADISMER rebutja l’eliminació d’aquesta exempció ja que en la pràctica dificulta la realització de les tasques de repartiment en els àmbits urbans, en els quals el vehicle a penes recorre uns metres per a poder fer el lliurament de la mercaderia als clients finals, com és el cas del repartiment de paqueteria, el lliurament de comandes de menjar a domicili o el subministrament de les bombones de butà, en els quals en molts casos el recorregut del vehicle és d’un portal a un altre del carrer, per la qual cosa resulta absolutament desproporcionat exigir que el transportista hagi d’estar permanentment cordant-se i descordant-se el cinturó per a recórrer a penes uns metres a una velocitat ínfima en la qual el risc de sofrir lesions per no portar el cinturó posat és inexistent, i l’única cosa que permetrà és imposar milers de multes de manera injustificada.

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.