24 gen. Fenadismer inicia una nova ofensiva judicial contra empreses carregadores i intermediaris que imposin als transportistes tarifes
• Entre les mesures acordades amb el Ministeri de Transports el mes de desembre passat està la relativa a la millora de la sostenibilitat econòmica del sector del transport per carretera amb el compromís d’analitzar la viabilitat d’aplicar els principis de Llei de Cadena Alimentària sobre el pagament de preus justos que ja s’aplica en el sector agrari.
• A tal fi, FENADISMER posa a la disposició dels seus transportistes associats tot el suport jurídic necessari perquè puguin reclamar judicialment contra els seus clients carregadors o intermediaris que els imposin unes tarifes que no els permetin cobrir els seus costos, com la recent demanda interposada a Còrdova en la qual el transportista al qual el seu client se li resol unilateralment el seu contracte li reclama més de 35.000 euros pel deixat de percebre durant la seva relació contractual.
Com es recordarà, entre les mesures incloses en els Acords subscrits amb el Govern el mes de desembre passat, es troba la relativa a la millora de la sostenibilitat econòmica del sector, amb el compromís per part del Ministeri de Transports de dur a terme un estudi per a analitzar la viabilitat d’aplicar en el sector del transport de mercaderies per carretera els principis recollits en la Llei de la Cadena Alimentària en relació amb els seus costos de producció.
Així, la Llei de Cadena Alimentària estableix com a principi bàsic el del pagament d’un preu just als agricultors per la seva activitat desenvolupada, establint la llei que el preu haurà de tenir en compte els seus costos de producció de l’agricultor, prenent com a referència els publicats pel Ministeri d’Agricultura. A més en el contracte escrit que obligatòriament haurà de formalitzar són el seu client, haurà de figurar expressament que el preu pactat cobreix els seus costos efectius de producció. Així mateix la llei recull que en la cadena de subcontractació que, igual que en el transport es dona molt habitualment en el sector agrari, cada intervinent en la cadena haurà de pagar a l’anterior un preu igual o superior al cost efectiu de producció assumit per aquest últim, no podent repercutir-li el seu risc empresarial
FENADISMER ha vingut defensant històricament l’aplicació d’aquests principis per al sector del transport per carretera, amb l’objectiu d’impedir abusos en la contractació dels serveis de transport i que en cas de pujades brusques dels costos d’explotació, com la que s’ha viscut aquest any 2021 amb la pujada del gasoil, els transportistes puguin repercutir-lo als seus clients. Per a això, la Federació ha vingut duent a terme una important labor judicial per a evitar les situacions d’imposició de preus i de contractació per sota de costos que han vingut sofrint els transportistes en els últims anys en la contractació dels serveis de transport. Fruit d’aquesta actuació judicial, el Tribunal Suprem ja va declarar il·legal en 2012 la contractació per sota de costos en el sector del transport per carretera, condemnant a una important empresa carregadora que duia a terme tals conductes il·lícites a cessar en l’esmentada conducta.
També a nivell europeu, el Tribunal de Justícia de la Unió va analitzar aquesta qüestió en 2016 en ocasió del litigi plantejat per una empresa transportista italiana contra la seva empresa carregadora per la diferència existent entre l’import abonat per les operacions de transport realitzades i l’import adequat que havia de correspondre-li conforme a l’Observatori de costos aprovat pel Ministeri italià de Transports. En la seva fallada, l’Alt Tribunal Europeu va resoldre a favor de la demanda del transportista en entendre que “el preu dels serveis de transport de mercaderies per carretera per compte d’altri no pot ser inferior als costos mínims d’explotació fixats per una Administració nacional”..
Per això FENADISMER ha vingut aquests anys posant a la disposició dels seus transportistes associats tot el suport jurídic necessari perquè puguin entaular demandes per competència deslleial contra els seus clients carregadors o intermediaris que els imposin uns preus pels seus serveis de transport per sota dels costos mínims d’explotació, utilitzant com a referència l’Observatori de costos del Transport publicat pel Ministeri de Transports, exigint a aquest efecte les indemnitzacions que procedeixin per les diferències no percebudes. Prova d’això, és l’última demanda interposada el passat 10 de Gener en els Jutjats del Mercantil de Còrdova, en la qual el transportista li reclama al seu client, que li ha resolt unilateralment el seu contracte, la quantitat de 36.000 euros més els interessos legals en concepte d’indemnització pel deixat de percebre durant la seva relació contractual.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.17