28 des. Fenadismer denúncia que algunes Comunitats Autònomes pretenen allargar a 2022 el colador dels exàmens oficials
• A partir de Gener de 2022 entra en vigor el nou sistema d’exàmens unificat pel Ministeri de Transports per a harmonitzar el seu nivell d’exigència a nivell nacional.
• No obstant això, algunes Comunitats Autònomes utilitzant una “martingala legal” han publicat aquest mes de Desembre tota la convocatòria d’exàmens per a 2022, tractant d’allargar el “colador” en què s’han convertit els exàmens per a obtenir el títol de transportista en algunes regions durant els últims anys
Terrassa, 28 de desembre del 2021.Com ha vingut informant FENADISMER, després de l’entrada en vigor al novembre del passat any de la sentència del Tribunal Suprem que va eliminar el requisit d’antiguitat per a accedir per primera vegada al sector, els qui pretenen accedir per primera vegada al sector en el segment del transport pesat, és a dir amb vehicles de més de 3.5 tns de MMA (per als de menor tonatge han desaparegut tots els requisits), l’únic requisit que han de complir és l’obtenció del títol de competència professional per a ser transportista, després de la superació del corresponent examen que periòdicament convoquen les Comunitats Autònomes.
Així després de la negativa ara com ara del Ministeri de Transports a restablir cap requisit per a regular l’accés al sector, durant aquests anys les Comunitats Autònomes han anat procedint a publicar les convocatòries d’exàmens amb els seus propis criteris de nivell d’exigència per a aquells aspirants que desitgin accedir al sector, la qual cosa permet als que superen l’examen accedir directament al sector del transport amb qualsevol vehicle per antic que sigui. Com ha podi constatar FENADISMER, en algunes Comunitats Autònomes és tan baix el nivell d’exigència dels exàmens que l’aprovat és gairebé generalitzat per a tots els aspirants que es presenten a aquest, amb percentatges superiors al 90%.
Per a pal·liar aquesta situació, el nou ROTT aprovat en 2019 va establir que a partir del pròxim 1 de gener entrarà en vigor un nou sistema d’elaboració dels exàmens de forma centralitzada en el Ministeri de Transports a través d’una aplicació tecnològica, la qual cosa assegurarà una major harmonització en el nivell d’exigència de les preguntes incloses en els exàmens que es duguin a terme en tot el territori nacional.
No obstant això, algunes Comunitats Autònomes semblen resistir-se a aplicar la nova regulació, i per a això utilitzant una “martingala legal” han aprovat allargar durant tot l’any 2022 l’aplicació de l’anterior sistema d’elaboració d’exàmens amb els seus propis nivells “laxos” d’exigència, perpetuant d’aquesta manera el “colador” per a accedir al sector del transport que porta promovent en els últims anys.
Per això, FENADISMER exigirà al Ministeri de Transports que verifiqui la legalitat d’aquestes mesures unilaterals promogudes per algunes Comunitats Autònomes, i així mateix seguirà insistiendole en la necessitat d’establir nous requisits addicionals per a accedir al sector, basats en qüestions mediambientals o de capacitat econòmica per als quals pretenen accedir per primera vegada a l’activitat del transport per carretera.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.