Fenadismer considera una irresponsabilitat política mantenir el cobrament dels peatges a camions en la N-1 i l’A-15

  • La Diputació de Guipúscoa decideix mantenir de manera irresponsable el cobrament del peatge als camions malgrat tres pronunciaments judicials en contra, a l’espera que el Tribunal Suprem falli de nou en els pròxims mesos en relació a la versió “maquillada” que va posar en vigor al maig de 2019.

 

  • En tot cas, després de la sentència del Tribunal Suprem notificada ahir, la Diputació de Guipúscoa haurà de retornar ja tot el recaptat des de Gener de 2018 fins a maig de 2019, la qual cosa podria suposar un forat de més de 15 milions d’euros a les arques guipuscoanes.

Terrassa, 4 de març del 2021. Com es recordarà, malgrat que el Tribunal Superior de Justícia del País Basc ha declarat il·legal per dues vegades el peatge a camions en la N-1 i l’A-15 posat en marxa al gener de 2018, la Diputació Foral de Guipúscoa ha continuat exigint durant aquests tres anys el cobrament del mateix als més de 10.000 camions que diàriament transiten per totes dues vies, sota l’excusa que aquesta decisió no era ferma fins al pronunciament del Tribunal Suprem sobre la base del recurs presentat en el seu moment per aquesta Administració i la desestimació de la qual va ser notificada aquest dimecres a les parts.

No obstant això, de forma absolutament irracional, la Diputació de Guipúscoa ha decidit mantenir el cobrament dels peatges “contra vent i marea”, la qual cosa segons el parer de FENADISMER suposa una irresponsabilitat política per les greus conseqüències econòmiques que aquesta ofuscació ocasionarà a les arques forals, i en definitiva als ciutadans guipuscoans.

Aquesta fugida cap endavant del Govern provincial és conseqüència de la versió “maquillada” del cobrament dels peatges que va posar en marxa al maig de 2019 per a sortejar el pronunciament en contra dels Tribunals de Justícia, a fi de tractar de camuflar el caràcter discriminatori de l’anterior regulació declarada nul·la, i que està pendent així mateix que el Tribunal Suprem resolgui en els pròxims mesos sobre la base de la sentència dictada contra la mateixa pel TSJ del País Basc que la va tornar declarar il·legal per vulneració del principi de no discriminació ja que, com va assenyalar la sentència, la nova versió del peatge “només recull retocs que no alteren en absolut l’essència de la decisió presa” amb anterioritat pel propi Tribunal Superior.

En tot cas, després de la sentència del Tribunal Suprem notificada aquest dimecres, tot el recaptat per la Diputació de Guipúscoa des de la seva implantació al gener de 2018 fins a Maig de 2019 ha de ser retornat íntegrament als transportistes, la qual cosa segons càlculs de FEANDISMER suposaria un muntant superior als 15 milions d’euros més els corresponents interessos legals de demora. A tal fi, FENADISMER informarà en els pròxims dies als milers de transportistes afectats sobre el procediment que hauran de dur a terme per a la seva reclamació, recomanant que recopilin totes les factures dels peatges abonats corresponents a aquest període així com de les possibles sancions que se’ls hagi imposat per tal motiu.

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.