08 febr. Els transportistes suporten un sobrecost de 2000 milions per la brutal escalada dels preus dels carburants
• L’increment interanual en més d’un 30% del preu dels carburants a causa de l’alça del cru i la ineficiència de les petrolieres espanyoles provoca un sobrecost al sector del transport per carretera de més de 2000 milions d’euros.
• El Govern ultima la tramitació del Decret llei de mesures per al sector del transport que ajudarà els transportistes a poder repercutir als seus clients les pujades del preu dels carburants.
FENADISMER assisteix amb enorme preocupació a l’alarmant pujada del preu dels carburants que es ve produint en els últims mesos a Espanya, i que ha suposat un increment en el preu del gasoil en més d’un 30% en l’últim any, aconseguint aquesta setmana un preu rècord de 1´45 euros per litre, la qual cosa suposa pagar gairebé 35 cèntims més del que es pagava en el mateix període del passat any, i sense que a curt termini s’albiri una baixada del mateix per la situació de tensió política que es viu a nivell internacional.
Això està ocasionant una deterioració molt greu i preocupant en la liquiditat dels autònoms i empreses transportistes, al no ser capaços de repercutir aquests increments d’aquests costos en els preus que perceben dels seus clients. De fet, segons les estimacions de FENADISMER, l’encariment del preu del carburant ha suposat als 100.000 transportistes que operen a Espanya un sobrecost anual pròxim als 2000 milions d’euros addicionals. Cal tenir en compte que omplir un diposito d’un camió pesat a Espanya, amb una capacitat entorn dels 1000 litres, suposa per a un transportista en l’actualitat suportar una factura mensual entorn dels 5800 euros només en concepte de carburant.
D’aquests increments descontrolats en els preus dels carburants no sols cal culpar a l’alça que està experimentat el petroli a nivell internacional, sinó també a l’actuació de les companyies petrolíferes que operen a Espanya, amb preus abans d’impostos dels més alts de la Unió Europea, la qual cosa va portar a FENADISMER a presentar el mes de desembre passat la demanda col·lectiva contra les principals petrolieres per imposició de preus durant els últims 14 anys.
D’altra banda, segons ha pogut saber FENADISMER, el Govern està ultimant la tramitació del Reial decret llei que es va comprometre a aprovar el mes de desembre passat amb les associacions de transportistes i que inclou, entre altres mesures, la de l’establiment d’una clàusula automàtica de revisió de les tarifes que perceben els transportistes dels seus clients i que ajudarà als transportistes poder repercutir-los les pujades que experimenti el preu del gasoil, incloent la referència a la seva evolució en els últims 12 mesos, estant previst que aquest text legal sigui analitzat aquest mateix dijous per la Comissió Delegada d’Assumptes Econòmics del Govern.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.