21 maig Els transportistes catalans es mobilitzaran contra la Zona de Baixes Emissions aprovada per l’Ajuntament de Barcelona per inassumible i poc realista
- L’Ordenança reguladora de la Zona de Baixes Emissions, amb una extensió de 95 km² del municipi de Barcelona i limítrofs, estableix la prohibició que els vehicles pesants de distribució de mercaderies sense distintiu puguin continuar prestant els seus serveis a partir del 30 de Juny el que suposarà en la pràctica prohibir la circulació de més de la meitat de la flota de transport de mercaderies que actualment presta els seus serveis a la ciutat comtal, majoritàriament autònoms i petites empreses familiars.
- En protesta, les associacions catalanes de transportistes han acordat un calendari de mobilitzacions, que faran públic aquest divendres, per a exigir a les Administracions locals que s’asseguin a negociar una solució viable i realista per al sector
Terrassa, 20 de maig del 2021. A la fi de 2019 l’Ajuntament de la ciutat de Barcelona i d’altres municipis limítrofs van aprovar la denominada Zona de Baixes Emissions de Barcelona (ZBE), amb l’objectiu de reduir la contaminació ambiental en l’àrea metropolitana de la Ciutat Comtal.
La Zona de Baixes Emissions, amb una extensió superior als 95 km² i que engloba tot el terme municipal de Barcelona (excepte la Zona Franca Industrial i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i Els Plans), els municipis de Sant Adrià de Besòs i L’Hospitalet de Llobregat, i part dels municipis d’Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat, va comportar en un primer moment la restricció de circulació dels vehicles privats més contaminants, aplicant-se de manera progressiva a les diferents categories de vehicles segons l’etiqueta ambiental de la DGT.
Pel que fa als vehicles de transport de mercaderies, la nova mesura contempla la prohibició de circulació dels quals no disposin d’etiqueta ambiental de la DGT dins de la ZBE de l’àmbit de les rondes de Barcelona al llarg d’aquest any 20212, en concret des del passat 1 d’Abril a les furgonetes i des del pròxim 30 de Juny a camions i autobusos.
Aquesta mesura tan restrictiva per al sector del transport de mercaderies sempre ha comptat amb el rebuig de les principals associacions catalanes de transportistes, entre altres, AGTC, ASTAC COMTAL i GREMI del TRANSPORT, totes elles federada en FENADISMER, per ser considerada absolutament inassumible i poc realista, ja que l’aplicació d’aquesta restricció suposarà en la pràctica expulsar del sector a més de la meitat de la flota que actualment opera a Barcelona, conforme a les dades que consten en la memòria d’impacte econòmic que es va elaborar per a l’aprovació de l’Ordenança, en concret, el 56% dels vehicles lleugers i el 59% dels vehicles pesants censats a Barcelona dedicats al transport de mercaderies.
Per això, les associacions de transportistes han acordat dur a terme un calendari de mobilitzacions en protesta per aquesta mesura, que s’anunciarà aquest divendres en roda de premsa, per a exigir amb caràcter d’urgència a les tres Administracions implicades, Ajuntament, Autoritat Metropolitana de Barcelona i Generalitat de Catalunya obrir una taula de negociació que permeti establir una solució viable i realista per al sector del transport.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.