26 abr. Els socis del Gremi encara esteu a temps per reclamar contra el càrtel de les petrolieres
Si no vau reclamar contra el càrtel de les petrolieres durant l’any 2021, ara teniu una segona oportunitat. El fons de litigació que va presentar la primera demanda col·lectiva obre una segona reclamació. Per tant, durant el mes de maig ens podeu fer arribar les dades per inscriure-us en la segona reclamació, que es presentarà els pròxims mesos. Recordeu que el Gremi ja es va adherir a la primera reclamació, que es va presentar al desembre de 2021.
Com sabeu la reclamació és gratuïta pels socis del Gremi. El Fons de litigació “Afectados por las petroleras dos s.a.r.l” assumeix tots els costos, també els judicials. Per tant el soci no ha de fer cap aportació prèvia ni tampoc si es perd. En canvi, si la reclamació té èxit, els beneficis es repartirien de la manera següent:
- 60% del benefici net correspondria al client
- 40% del benefici net restant seria al fons encarregat de tramitar aquesta reclamació.
Per què ara s’obre una nova oportunitat per reclamar?
Perquè els assessors jurídics del Fons de Litigació consideren que el termini de prescripció per pràctiques anticompetitives ha de ser de cinc anys conforme a la Directiva europea. En canvi, la legislació espanyola considera que el màxim termini aplicable a aquest cas era només d’un any.
Com podeu adherir-vos a la reclamació?
Només cal que ens facilitis les dades identificatives de la teva empresa. Envia’ns les dades per correu (gremitransports@cecot.org) i podrem aturar la prescripció:
- Nom de l’empresa
- NIF
- Adreça fiscal
- Telèfon i persona de contacte
- Representant de l’empresa i el seu NIF
Més endavant hauràs de facilitar al Gremi les factures de carburant que tinguis entre els anys 2007 i 2020.
Per què es pot reclamar contra el càrtel de les petrolieres?
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència va determinar l’any 2009 l’existència del denominat “càrtel de les petrolieres” i va sancionar les tres principals petrolieres a nivell estatal, Repsol, Cepsa i BP. En el text s’indica que la sanció és per pràctiques i pactes que fixaven un sobrepreu de venda dels carburants i per tant, havien perjudicat greument les empreses de transportistes i altres col·lectius afectats.
La conseqüència directa del reconeixement del “càrtel” és que els consumidors de Gasoil A poden reclamar una indemnització pels danys i prejudicis que els ha suposat comprar el combustible més car, si no hi hagués hagut aquests pactes de les petrolieres. El consum de gasoil ha de ser amb targeta de carburant en una estació de servei i no s’accepta l’opció de dipòsit propi.
Es calcula que el sobrepreu estimat que es pot reclamar a les petroleres és de 3 o 4 cèntims per litre de combustible adquirit entre el 2007 i el 2020 en alguna benzinera d’aquestes tres petrolieres així com també de les altres marques per un efecte paraigua, ja que tot sembla indicar que la resta de petrolieres també han aplicat sobrepreus durant aquests anys. Això pot implicar aproximadament uns 10.000 euros per vehicle.