El Tribunal de la Unió Europea segueix sense resoldre tres anys després sobre la participació de Scania

  • La Comissió Europea va imposar en 2017 a Scania una multa de 880 milions d’euros per participar juntament amb les altres cinc marques en el càrtel europeu de fabricants de camions, la qual va recórrer davant el Tribunal General de Justícia de la UE, sense que fins avui hagi dictat sentència, malgrat que la vista es va celebrar a mitjan passat any.

 

  • Una vegada sigui dictada la sentència, i només en el cas que fos desestimatòria al recurs plantejat, s’obriria la via judicial perquè els transportistes titulars de camions d’aquesta marca, i de les altres cinc marques sancionades que encara no ho haguessin fet, presentin la seva reclamació pel sobrecost aplicat en els preus d’adquisició dels vehicles.

 

Terrassa, 31 de març del 2021. Ja han passat més de 3 anys des que el fabricant europeu de camions Scania interposés el recurs davant el Tribunal General de la Unió Europea contra la sanció imposada a aquesta marca en 2017 per la Comissió Europea per import de 880 milions d’euros, sense que fins avui l’Alt Tribunal europeu hagi encara dictat sentència, la vista de la qual es va celebrar al juny del passat any 2020.

Cal recordar que aquesta sanció va ser la de major import econòmic que la Comissió Europea va imposar a les marques participants en el càrtel europeu, superant a les multes imposades a cadascun dels cinc restants fabricadors europeus participants en el càrtel (Daf, Daimler-Mercedes, Iveco, Man i Renault-Volvo), totes elles motivades per haver quedat provat que, durant més de 14 anys, des de 1997 fins a 2011, van concertar la fixació en els preus de venda d’aquests vehicles en perjudici dels seus clients, fonamentalment transportistes, i van retardar deliberadament la introducció en el mercat de noves tecnologies per a reduir les emissions dels seus vehicles, el que va comportar una multa rècord per un import total pròxim als 4.000 milions d’euros entre totes les marques.

En el cas de Scania, malgrat formar part del referit càrtel, al no haver admès la seva participació en els fets denunciats, a diferència de les restants marques, la Comissió Europea es va veure obligada a tramitar un expedient sancionador diferenciat, havent quedat acreditat la seva participació en la “coordinació” dels preus a nivell europeu i el retard intencionat en la introducció de tecnologies mediambientals més eficients.

Per això, una vegada sigui dictada la sentència, només en el cas que fos desestimatòria al recurs plantejat per Scania, s’obriria la via judicial perquè els afectats titulars d’un vehicle d’aquesta marca, o de qualssevol dels altres cinc fabricadors participants en el cartell de camions que encara no l’haguessin fet, podrien interposar les corresponents reclamacions pels perjudicis ocasionats, a causa de la responsabilitat solidària per l’actuació conjunta dels fabricants en la concertació dels sobrepreus aplicats en la venda de camions en tota Europa durant el període que va durar el cartell, la qual cosa va afectar uns 10 milions de camions, dels quals aproximadament 200.000 van correspondre a camions adquirits a Espanya.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.