El Ministre Ábalos confirma la gratuïtat de les autopistes AP-7 i l’AP-2 a Catalunya a partir de Setembre una vegada vencin les concessions

  • A partir del pròxim 1 de Setembre es liberalitzen les autopistes de peatge AP-7 des de Tarragona a la Jonquera i l’AP-2 des de Saragossa al  Vendrell (Tarragona) totes dues utilitzades massivament pels transportistes en direcció a la frontera francesa.

    • El Ministre Ábalos confirma al Senat que totes dues autopistes seran gratuïtes una vegada vencin les concessions de totes dues autopistes, encara que obre la possibilitat a un futur debat sobre com finançar el manteniment de la xarxa viària espanyola.

Terrassa, 10 de març del 2021. La Federació Nacional d’Associacions de Transportistes d’Espanya FENADISMER mostra una vegada més la seva satisfacció per la resposta donada aquest dimarts per l’actual Ministre de Transports, Jose Luis Ábalos, a la pregunta plantejada pel Senador d’ERC, Jordi Martí. en relació al pròxim alliberament de les autopistes de peatge AP-7 i AP-2 a Catalunya, reiterant el seu compromís res més prendre possessió del seu càrrec al juny de 2018 d’anar alliberant els peatges de les autopistes una vegada que es vagin esgotant els contractes de concessió que ostenten les empreses explotadores de les autopistes de peatge.

Cal tenir en compte que en l’actualitat Espanya compta encara amb un total de 3.223 quilòmetres de pagament en 39 carreteres de la seva xarxa viària; de fet només 21 províncies espanyoles estan lliures de vies de peatge. No obstant això, afortunadament en aquests últims anys en diversos trams han anat expirant les seves concessions, passant a formar part de la xarxa pública estatal. Així, com es recordarà, a la fi del 2018 va vèncer la concessió de l’autopista AP-1 Burgos-Armiñón, que va sumar 84 quilòmetres de longitud quedant alliberada completament de peatge, unint-se a ella des d’el mes de gener passat les autopistes AP-7 entre Alacant i Tarragona, amb un total de 474 quilòmetres, i l’AP-4 entre Sevilla i Cadis, amb un recorregut de 94 quilòmetres. A elles s’uniran aquest pròxim mes de Setembre el tram de l’AP-7 des de Tarragona fins a la frontera de la Jonquera i l’AP-2 entre Saragossa i el Mediterrani, que sumen en total 470 km més lliures de peatge.

En la pregunta parlamentària, el Senador republicà plantejava al Ministre de Transports la necessitat de concretar la manera de finançar la conservació i manteniment de totes dues autopistes a partir de l’1 de Setembre i que “si contemplava el pagament per ús en alguna de les seves fórmules”, malgrat “la forta oposició per part d’associacions de transportistes, per exemple, Asetrans a Girona, i de les organitzacions patronals i de consumidors i usuaris, per exemple, l’Associació Prou AP−7 Gratuïta Ja. La Federació Nacional d’Associacions de Transportistes d’Espanya, Fenadismer, calcula que l’eliminació de peatges en 2021 suposarà l’estalvi d’uns 1900 euros anuals per vehicle. Si això no fos suficient, Acesa ha demanat formalment prorrogar la concessió de les autopistes per a compensar la reducció d’ingressos causada per la disminució de trànsit per la COVID−19. Les cambres de comerç de Catalunya, la patronal Cecot i el RACC s’oposen a això”.

En la seva resposta, el Ministre de Transports ha confirmat que una vegada vençudes les concessions en l’AP-7 i AP-2, totes dues autopistes quedaran lliures de pagament, afirmant que “A l’agost de 2021 es donarà pas a una nova xarxa viària molt més equitativa, més igualitària, més justa entre usuaris i territoris” afegint que “als usuaris d’aquests 474 quilòmetres d’autopistes cal afegir els altres que hem alliberat d’Alacant a Tarragona, a Burgos o a Cadis, però són 474 quilòmetres d’autopistes, més de 13 milions de vehicles a l’any que deixaran de pagar pel que consumien 500 milions d’euros cada any pel seu ús. Això suposarà que els usuaris, a Espanya, deixaran de pagar 850 milions d’euros en els seus desplaçaments per autopistes.”

No obstant això, el Ministre deixa oberta la porta a estudiar com han de finançar-se en el futur el manteniment i renovació de la xarxa viària espanyola, encara que sense definir cap posició sobre aquest tema: A partir d’aquí, clar que hem de tenir un debat sobre com el finançarem. És evident; sempre ho dic. No vull aventurar més perquè, si no, de seguida se m’endossa una posició que vull compartir en tot cas; no la tinc i la vull compartir. És una reflexió que haurem de fer. El Govern de la Generalitat té una posició que ja me l’ha fet arribar. Crec que cal aconseguir més consens

En aquest sentit, FENADISMER insisteix que l’eliminació dels peatges de les autopistes aporta indubtables avantatges per a la millora de la seguretat viària i la descongestió de la xarxa viària nacional, ja que permet una millor redistribució dels trànsits tant privats com professionals entre les carreteres nacionals i les autopistes paral·leles de peatges, basant l’elecció per l’una o l’altra via per part dels conductors no en criteris exclusivament econòmics com fins ara, sinó en funció de la distància del trajecte a realitzar o de la destinació del viatge. Això permet un important transvasament de vehicles particulars que actualment circulen per les carreteres nacionals a les autopistes de peatge pel seu millor traçat i velocitat màxima permesa, la qual cosa possibilita una utilització més racional de les carreteres nacionals pels vehicles de transport que així les triïn en funció de la destinació de la mercaderia, en tenir els camions limitada tècnicament la seva velocitat a 90 quilòmetres/hora.

Així mateix, de cara a un futur debat sobre la manera de finançar el manteniment de la xarxa viària espanyola, FENADISMER recorda el compromís del Govern amb les associacions de transportistes el mes de juliol passat, establint que qualsevol decisió sobre aquest tema requerirà en tot cas el consens del sector del transport.


Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.