02 març El Govern compleix el seu compromís amb les associacions de transportistes i renúncia a imposar peatges per l’ús de les carreteres sense consens
• L’Avantprojecte de llei de mobilitat sostenible aprovat pel Govern aquest dimarts en Consell de Ministres renuncia a la seva intenció inicial d’implantar d’implantar peatges per l’ús de les carreteres.
• La seva possible implantació en el futur estaria condicionada a un ampli consens social i polític i a les circumstàncies econòmiques.
Des que s’anunciés a principis del passat any la intenció del Govern d’establir un mecanisme de pagament per l’ús de les carreteres a Espanya, durant aquests mesos s’ha anat manifestant el profund rebuig a aquesta mitjana tant des de diferents àmbits polítics i institucionals, Governs autonòmics i municipals així com des dels col·lectius més afectats, entre ells, el sector del transport per carretera per l’impacte econòmic que tindria tant en la seva activitat, com poc el seu efecte en la carestia dels productes així com en la competitivitat de les exportacions espanyoles.
En tot cas, el propi Govern ja va reconèixer en el seu moment que el principal “risc de rebuig” ho rebria per part del col·lectiu de transportistes professionals, prenent com a referència l’experiència viscuda a França, en la qual el Govern gal va intentar fins a 5 vegades establir una taxa similar en les carreteres franceses, la qual cosa va comptar amb un fort rebuig per part dels transportistes d’aquell país, obligant-lo a abandonar aquest projecte. Però així mateix el Govern és conscient que és una mesura molt impopular entre la ciutadania espanyola, ja que és rebutjat per més del 80% de la població segons diferents enquestes realitzades sobre aquest tema.
Per això, per a evitar la seva implantació de manera unilateral, durant les negociacions mantingudes per FENADISMER juntament amb les altres associacions de transportistes amb el Ministeri de Transports el mes de desembre passat es va arrencar el compromís de no aprovar aquesta mitjana sense el consens previ amb el sector.
Conforme a aquest compromís, el Govern ha aprovat aquest dimarts 1 en Consell de Ministres l’Avantprojecte de Llei de mobilitat Sostenible, renunciant a la seva proposta inicial d’aprovar aquesta mesura recaptatòria, la qual cosa FENADISMER valora positivament. En el seu lloc, l’avantprojecte de llei es limita a incloure una previsió sobre la seva voluntat de dur a terme un estudi sobre diferents alternatives possibles per a poder finançar la xarxa de carretera d’alta capacitat que tingui en compte “criteris d’equitat territorial, seguretat viària, i sostenibilitat ambiental”, la implantació de la qual en tot cas hauria d’estar condicionat “a un ampli consens social i polític” i ajustat “a les circumstàncies econòmiques concurrents”, segons es recull expressament.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.