18 gen. Des de Maig serà obligatori tenir el títol de transportista per a fer transport internacional amb furgonetes de més de 2´5 tones de massa màxima.
• El Paquet de Mobilitat que va aprovar la Unió Europea en 2020 preveu professionalitzar l’activitat del transport lleuger, exigint des de Maig d’enguany posseir el títol de competència professional, a més de la resta de requisits exigits en l’actualitat al transport pesat i en 2026 instal·lar aparell tacògraf, sempre que facin transport internacional.
• En tractar-se d’un Reglament comunitari la nova regulació serà directament exigible en tots els Estats membres, obligant en conseqüència a posseir el títol de transportista tots transportistes de vehicle lleuger de més de 2´5 tns MMA que vagin a realitzar transport internacional, eximint d’aquest requisit només a aquells que portin exercint l’activitat des d’Agost de 2010.
FENADISMER ve analitzant amb preocupació l’increment dels índexs de sinistralitat viària que en els últims anys ve suportant el subsector del transport lleuger. Així, conforme a les dades facilitades per la Direcció General de Trànsit, l’accidentalitat en furgonetes en els últims anys s’ha incrementat en més d’un 40%, enfront de només un 12% en els cotxes, la qual cosa ha ocasionat gairebé un miler de morts i més de 4500 ferits greus en aquest segment de vehicles de transport. De fet, segons les dades del Balanç sobre Sinistralitat en vies interurbanes corresponents a 2021 avançat fa uns dies per la Direcció General de Trànsit l’any passat es va incrementar en un 30% el número de morts en furgonetes respecte a 2020, que contrasta amb una reducció del 23% de mortalitat en el cas dels camions pesats.
Són diversos els factors que poden haver motivat aquest preocupant increment de l’accidentalitat, entre els quals calen destacar la seva major presència en l’activitat del transport per l’auge del comerç electrònic, que obliga a un major estrès en el desenvolupament del seu treball, així com la nul·la formació exigida als conductors d’aquesta mena de vehicles. En aquest sentit, cal recordar la modificació de la Llei d’Ordenació dels Transports Terrestres, aprovada en 2013, que va suposar la “desregulació” d’aquest segment d’activitat, ja que a partir d’aquesta data qualsevol persona no professionalitzada ha pogut accedir a aquest subsector del transport públic, agreujat amb la desaparició del requisit d’antiguitat a la fi de 2020, la qual cosa va comptar en el seu moment amb el rebuig de FENADISMER i la major part de les organitzacions del sector del transport per carretera.
Referent a això, el nou Paquet Legislatiu de Mobilitat aprovat per la Unió Europea contempla diferents mesures tendents a regular aquest segment d’activitat tant des del punt de vista de la seguretat viària com de l’accés a l’activitat, que en recollir-se mitjançant Reglament comunitari són directament aplicables en els Estats membres sense necessitat de trasposició.
Així la normativa europea preveu que a partir del pròxim 22 de Maig els vehicles de transport lleugers (furgonetes i camions lleugers) amb un tonatge superior a 2’5 tones de MMA, que realitzin transport internacional, hauran de sol·licitar una llicència comunitària de transport, com l’exigida actualment per als vehicles pesants (és a dir, els de més de 3´5 tns). Per a això hauran de complir els requisits de competència professional, capacitat econòmica i honorabilitat que s’exigeixen en l’actualitat als vehicles de major tonatge, encara que en el cas del requisit de capacitat econòmica es redueixen els imports a justificar a 1800 euros per al primer vehicle i 900 euros per al segon i següents. Així mateix a partir de 2026 aquests vehicles hauran d’anar equipats amb l’aparell tacògraf per a controlar els seus temps de conducció i descans.
En conseqüència, a partir de Maig, els transportistes en vehicle lleuger de més de 2´5 tones que pretenguin realitzar transport internacional a la Unió Europea hauran de posseir obligatòriament el títol de competència professional per a ser transportistes, o en cas contrari contractar com a gestor seu a una persona capacitada que posseeixi el títol. No obstant això, el propi Reglament europeu eximeix de posseir el títol de transportista a aquells transportistes de vehicle lleuger que porten exercint l’activitat almenys 10 anys des que va entrar en vigor el Paquet europeu de Mobilitat a l’agost de 2020, és a dir, que en la pràctica estaran exempts de posseir el títol de transportista només aquells que hagin estat titular d’una autorització de transport MDL almenys des del 20 d’Agost de 2010.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.