Continua el caos per part de les Comunitats Autònomes en els exàmens oficials per a ser transportista

• Malgrat que el mes passat Gener de 2022 va entrar en vigor el nou sistema d’exàmens unificat pel Ministeri de Transports per a harmonitzar el seu nivell d’exigència a nivell nacional, almenys 3 Comunitats Autònomes han convocat els exàmens per a enguany però aplicant la regulació més laxa vigent fins a 2021, mentre unes altres anuncien que no faran exàmens durant 2022.

• Per a preparar-se per als exàmens ja convocats, l’Escola de Transport organitzarà un nou curs en línia aquest mes de Febrer.

Com ha vingut informant FENADISMER, després de la publicació a la fi de 2021 de la sentència del Tribunal Suprem que va eliminar el requisit d’antiguitat per a accedir per primera vegada al transport pesat per carretera, l’únic requisit exigit avui dia que és necessari complir és el relatiu a l’obtenció del títol de competència professional per a ser transportista, després de la superació del corresponent examen que periòdicament convoquen les Comunitats Autònomes.

Així després de la negativa ara com ara del Ministeri de Transports a restablir cap requisit per a regular l’accés al sector, durant aquests anys les Comunitats Autònomes han vingut convocant periòdicament exàmens amb els seus propis criteris de nivell d’exigència per a aquells aspirants que desitgin accedir al sector, en alguns casos amb un nivell tan cridanerament que ha suposat un aprovat gairebé generalitzat, com ha vingut denunciant FENADISMER reiteradament.

Per a pal·liar aquesta situació, el nou ROTT aprovat en 2019 va establir que des d’aquest any 2022 entra en vigor un nou sistema d’elaboració dels exàmens de forma centralitzada en el Ministeri de Transports a través d’una aplicació tecnològica, amb l’objectiu d’assegurar una major harmonització en el nivell d’exigència de les preguntes incloses en els exàmens que es duguin a terme en tot el territori nacional.

No obstant això, malgrat que el compromís de totes les Comunitats Autònomes era aplicar des de l’1 de Gener la nova regulació, la realitat és una altra, amb el que el caos per a les noves persones que pretenen accedir al sector està garantit. Així algunes han tractat de sortejar-lo de manera injusta i de dubtosa legalitat: en concret, les Comunitats Autònomes de Castella-la Manxa, Múrcia i Extremadura han optat per publicar a la fi del passat any les seves convocatòries d’exàmens per a tot 2022, per a poder així aplicar la regulació anterior, allargant d’aquesta manera d’aquesta manera el “colador” per a accedir al sector del transport que alguns Governs regionals porten promovent en els últims anys. Per contra, aquesta actuació inadmissible contrasta amb l’adoptada per altres Comunitats Autònomes, com és el cas de Catalunya, que en la seva pàgina web anuncia que els exàmens per a obtenir el títol de transportista “no es convocaran en 2022”

Per a aquelles Comunitats Autònomes que ja han publicat les seves convocatòries d’exàmens o ho vagin a fer pròximament, l’Escola del Transport i la Logística ha programat un nou curs preparatori a nivell nacional que s’iniciarà aquest mes de Febrer, amb una durada total de 140 hores, en modalitat en línia, la qual cosa permet a l’alumne una major flexibilitat per a realitzar el curs i poder realitzar-lo des del seu domicili o lloc de treball. L’accés a l’Escola del Transport es realitza a través de la web www.escueladeltransporte.es .

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.