En marxa la tramitació per la llei per l’increment fins a les 44 tones

La Direcció General de Trànsit ha iniciat la tramitació de la normativa per modificar els pesos i dimensions dels vehicles per al transport de mercaderies per carretera, que inclouria l’increment fins a les 44 tones. Segons informa Fenadismer l’objectiu és aprovar el projecte abans de finals d’any. Aquesta normativa, molt avançada, es va veure frenada per l’avançament electoral el passat mes de juliol.

El projecte normatiu et sotmetrà a consulta pública fins al pròxim 13 de juny i la previsió és que s’aprovi abans de desembre de 2024. El text preveu modificar el Reglament General de Vehicles. L’objectiu és simplificar els requisits per a l’autorització i circulació de megacamions. També contempla l’ampliació de l’alçada màxima permesa a 4,5 metres per alguns tipus de transport i la mesura més controvertida, l’ampliació dels vehicles articulats fins a les 44 tones. Aquesta darrera mesura comporta augmentar la capacitat de càrrega d’aquests vehicles un 16%.

De forma simultània, la Unió Europea està tramitant una nova Directiva europea que, entre altres mesures, preveu autoritzar de forma automàtica el transport internacional de vehicles amb 44 tones a tots els països membres que ho permetin. Actualment, hi ha 13 Estats membres que ja ho permeten.