La Direcció General de Trànsit inicia la tramitació de la norma que incrementarà el tonatge dels camions a 44 tones

• L’avançament electoral al juliol del passat any va impedir l’aprovació de la modificació dels pesos i dimensions que es venia tramitant en l’anterior legislatura, que ara posa de nou en marxa la Direcció General de Trànsit amb l’objectiu de la seva aprovació abans de final d’enguany.
• En relació a la nova norma FENADISMER exigirà que no hi hagi privilegis per a les grans empreses en detriment dels transportistes de menor dimensió, així com l’establiment de mesures d’acompanyament perquè el sector pugui adaptar-se a aquest canvi estructural tan rellevant per al mercat de transport per carretera a Espanya.

Com ja va informar FENADISMER en el seu moment, l’avançament de les eleccions generals al juliol del passat any, va afectar directament l’aprovació de diferents projectes legislatius i normatius relatius al sector del transport per carretera, entre altres, el projecte de modificació dels pesos i dimensions per als vehicles de transport de mercaderies per carretera, el text de la qual es trobava bastant avançat per part dels Ministeris competents en la matèria, Transports, Indústria i Interior.

Per part seva, la Comissió Europea ja ha iniciat la tramitació de la modificació de l’actual Directiva europea sobre pesos i dimensions dels vehicles de transport, com a part de l’Estratègia europea de Mobilitat Sostenible, amb la finalitat de contribuir a la reducció significativa de les emissions d’efecte d’hivernacle procedents del transport. Així, entre les mesures que proposa està la d’harmonitzar i adequar els pesos i dimensions màxims en el trànsit internacional amb els límits més comuns permesos actualment, això és, incrementant-los fins a les 44 tones, com ja es permet en 13 Estats membres de la UE.

En aquest sentit, segons ha pogut saber FENADISMER, la Direcció General de Trànsit ja ha iniciat la tramitació de nou d’aquesta norma amb l’objectiu de la seva aprovació definitiva abans del pròxim mes de Desembre. Així el projecte normatiu, que se sotmetrà a consulta pública fins al pròxim 13 de Juny, proposa modificar l’annex IX del vigent Reglament General de Vehicles, introduint entre altres, la relativa a la simplificació en l’ús i autorització dels conjunts Euro modulars, incloent-hi els Ressò Combi o Duo Tràiler de 32 metres de longitud i 72

toneladas de MMA, la ampliación de la altura máxima permitida a 4,5 metros para determinados tipos de transporte (transporte de paja, animales vivos y suministro de proveedores a industrias en distancias inferiores a 50 kilómetro), y como medida más controvertida la de la ampliación del actual tonelaje de los vehículos articulados hasta las 44 toneladas para el transporte de mercancías por carretera, aumentando en consecuencia la capacidad de carga de dichos vehículos en un 16%.

En este sentido, cabe recordar que la Unión Europea está simultáneamente tramitando una Directiva europea que, entre otras medidas, contempla autorizar de manera automática el transporte internacional de vehículos con 44 toneladas entre todos los Estados miembros que lo permitan, que en la actualidad está autorizado ya en 13 Estados miembros, entre otros, todos los fronterizos con España.

En todo caso, FENADISMER esperará a hacer pública su posición en relación a la propuesta planteada una vez sea analizada con detalle, defendiendo en todo caso los intereses de todos los transportistas, para que no se establezcan privilegios en favor de las grandes empresas en detrimento de los de menor dimensión, exigiendo asimismo las medidas de acompañamiento que sean necesarias para que el sector pueda adaptarse a este cambio estructural tan relevante para el mercado de transporte por carretera en España.

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.