La Comissió europea confirma que els nous conductors britànics no podran treballar en empreses transportistes europees

• Per a pal·liar la falta de conductors professionals al Regne Unit i el consegüent desproveïment, el Govern britànic es va veure obligat el mes de setembre passat a aprovar un Pla d’emergència, que incloïa entre altres mesures una formació expressa de tan sols 12 dies per a qualificar a nous conductors professionals.

• En resposta a la consulta parlamentària plantejada per l’Eurodiputada espanyola Izaskun Bilbao, la Comissió europea ha confirmat que els nous conductors titulats al Regne Unit no podran treballar en una empresa de transport europea si no acrediten haver-hi rebuda les hores de formació exigides per la normativa comunitària

 

La situació de desproveïment viscuda al Regne Unit els últims mesos ha posat en relleu el creixent problema d’escassetat de conductors professionals que es produeix en tots els països europeus, amb major o menor intensitat i que previsiblement es agaravrá en els pròxims anys si no s’adopten mesures de xoc que palíen la falta de relleu i incorporació de nous professionals al sector.

Així, en el cas d’Espanya, segons diferents estudis el percentatge d’empreses del sector del transport que estan experimentant dificultats per a cobrir els seus llocs vacants se situaria en més del 20%, estimant-se en més de 10.000 les ofertes d’ocupació que quedarien vacants per la falta de candidats disponibles, sent diverses les raons que motiven aquesta anomalia, com l’elevat cost econòmic que suposa accedir a aquesta professió, la duresa de l’exercici de l’activitat i les condicions laborals ofertes, la qual cosa fan que aquesta professió no resulti atractiva. No obstant això, FENADISMER considera que, fins avui, ni des de l’àmbit públic ni el privat s’està duent a terme iniciatives per a pal·liar aquesta situació, pesi a l’alt nivell de desocupació existent al nostre país, entorn del 20%, excepte el compromís del Ministeri de Transports recollit en els acords subscrits amb les organitzacions del sector el mes de desembre passat d’abordar aquesta qüestió a través d’un Grup de Treball sectorial amb l’objectiu de plantejar una propostes de possibles mesures a implantar.

La situació més agreujada es viu al Regne Unit, agreujada després del Brexit i el consegüent tancament de fronteres a l’entrada de treballadors estrangers a aquest país, la falta de conductors del qual professionals està afectant molt greument a l’activitat comercial. De fet, segons una recent enquesta realitzada per l’empresa d’estudis de mercat YouGov, un 56% dels britànics han sofert personalment l’escassetat d’alguns productes de primera necessitat en les últimes setmanes, enfront de tan sols el 7% en el cas dels espanyols.

De fet, segons diferents estimacions, entre 2019 i 2021 en aquest país s’han perdut gairebé un 25% dels conductors professionals, passant de 308.000 a tan sols 236.000 professionals.

Per a pal·liar aquesta situació crítica, el Govern britànic ha aprovat un Pla d’emergència, dotat amb 10 milions de lliures, que comprèn la formació gratuïta a 4.000 persones perquè puguin obtenir els permisos de conducció professionals a través de cursos accelerats, amb l’objectiu que puguin examinar-se en un màxim de 12 setmanes, així com la concessió de visats d’entrada temporals a transportistes estrangers que desitgen treballar al Regne Unit, encara que aquesta última mesura a penes ha tingut impacte real ja que la demanda de visats per part de conductors europeus per a treballar allí a penes no va aconseguir ni les 300 sol·licituds.

És la sorprenent mesura relativa a la formació “expressa” de nous conductors professionals el que va motivar una pregunta parlamentària per part de l’Eurodiputada basca, Izaskun Bilbao, dirigida a la Comissió Europea en la qual s’interessava sobre el possible reconeixement que podrien tenir a la Unió Europea els certificats d’accés a la professió obtinguts en tan curt termini de temps. En resposta, la Comissió europea ha confirmat que en el cas que els nous conductors professionals britànics no justifiquin haver fet una formació pel període establert en la legislació comunitària, això és, 280 hores de formació ordinària o 140 hores de formació accelerada “no podran treballar per a un operador de la UE tret que obtinguin un certificat d’aptitud professional en un Estat membre”.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.