10 gen. Cada vegada més presència en el transport per carretera a Espanya de les flotes lituanes, romaneses i búlgares
• L’any 2020 les flotes de transport establertes als països de l’Est d’Europa continuen controlant el 30% del transport internacional espanyol tant d’exportació com d’importació, malgrat que gairebé el 90% de la destinació de les nostres mercaderies són els països occidentals europeus.
• És especialment significatiu el brutal creixement en més d’un 140% de la flota búlgara en el transport internacional espanyol, i del 57% de la flota lituana en el transport interior a Espanya, encara que la flota romanesa continua controlant gairebé una tercera part del cabotatge total que es realitza al nostre país.
Un any més es confirmen les preocupants dades que FENADISMER ve posant en relleu sobre la cada vegada major presència de les flotes de transport dels països de l’Est d’Europa en el transport espanyol, que continuen controlant gairebé una tercera part del transport internacional amb origen o destinació al nostre país, i que motiven una vegada més la necessitat d’aprovar al més aviat possible les mesures de control de l’activitat desenvolupada per les empreses de transport estrangeres contingudes en el Paquet de Mobilitat aprovada per la Unió Europea al juny de 2020 i que el Governs e ha compromès a tramitar mitjançant Decret llei el mes vinent de Febrer.
I és que en 2020, malgrat que la pandèmia motivada pel covid ha passat factura a les flotes de transport per carretera de la major part dels països occidentals, que han vist reduïda la seva activitat total entre un 2 i un 3% de mitjana respecte a 2019, com és el cas de les flotes alemanyes, espanyoles, italianes o franceses, no han tingut no obstant això el mateix impacte sorprenentment en les flotes dels països de l’Est, en les quals en la pràctica totalitat han obtingut creixements positius, destacant singularment la flota búlgara, que ha experimentat un increment en 2020 en més d’un 58% en les tones-quilòmetres transportades respecte de l’any anterior, segons les dades d’Eurostat que figuren en l’últim Estudi sobre transport internacional de mercaderies per carretera elaborat pel Ministeri de Transports.
Així, conforme a l’anàlisi realitzada per FENADISMER de les dades extretes d’aquest informe, pel que fa al nostre país, es constata un any més la cada vegada major presència d’empreses transportistes radicades en l’Est d’Europa, moltes d’elles “empreses bústia” pertanyents a grans flotistas espanyols, tant en el transport internacional amb origen o destinació a Espanya, malgrat que l’origen o destinació de les nostres mercaderies no són precisament els països on es troben radicades aquestes flotes deslocalitzades, com en el transport nacional dins del nostre país.
En concret, l’any 2020 en les importacions de mercaderies per carretera cap a Espanya, les flotes procedents dels països de l’Est d’Europa van transportar un 30´7% del total (això és, 2 punts més respecte a 2019) sent especialment el creixement experimentat per les empreses búlgares (més d’un 140% en l’últim any) i la cada vegada major presència de la flota lituana, que ocupa ja el segon lloc darrere de les empreses poloneses. Pel que fa a les exportacions espanyoles, les flotes dels països de l’Est controlen un percentatge similar, en concret un 28´8% del total de mercaderies transportades, amb gran presència igualment de les empreses poloneses, lituanes, romaneses i búlgares.
Però és que a més resulta molt cridaner que malgrat que l’origen de les mercaderies amb destinació a Espanya o de les exportacions espanyoles no són precisament els països de l’Est d’Europa ( de fet més del 85% són als països occidentals de la UE, encapçalat per França amb un 28% i seguit d’Alemanya amb un 19%), no obstant això, les flotes de transport domiciliades en aquests països transporten de manera desproporcionada les mercaderies importades al nostre país, i com a conseqüència també les exportacions des d’Espanya, la qual cosa evidencia clarament que es tracten d’empreses deslocalitzades als únics efectes d’obtenir menors costos fiscals i laborals, però sense cap activitat real en aquests països. En aquest sentit, destaca la flota lituana amb un 13´78% de desfasament en relació a l’origen de la mercaderia transportada, seguit de Romania amb un 3´13%.
Lamentablement tal presència no sols es produeix en el transport internacional espanyol, sinó que cada vegada hi ha major presència de les flotes procedents d’aquests països en el transport interior dins d’Espanya, malgrat ser dels països de la Unió Europea més allunyats del nostre país. Així és especialment significativa, una vegada més, l’activitat desenvolupada en el transport nacional espanyol per les flotes domiciliades a Romania, que l’any 2020 es va situar en la 2a posició en el rànquing d’empreses estrangeres que operen a Espanya, només per darrere de la flota portuguesa, controlant el 28´5% de tot el transport de cabotatge realitzat a Espanya. Així mateix és destacable un any més el creixement de les flotes lituanes en el transport nacional al nostre país, en concret amb un creixement del 56% respecte de l’any anterior, que al seu torn havia experimentat un altre increment del 46%, situant-se per darrere de les empreses romaneses i poloneses, aquestes últimes al seu torn amb un creixement del 13% respecte a l’any anterior.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.