06 ag. Es manté la morositat en el transport a l’agost en 81 dies de mitjana, incomplint el termini màxim legal encara el 65% dels clients
- Les dades corresponents al mes d’Agost de 2021 de l’Observatori permanent de la morositat i els pagaments en el sector del transport per carretera a Espanya que elabora mensualment Fenadismer, evidencien que continua l’incompliment dels terminis màxims de pagament per un 65% de les empreses carregadores i intermediaris que contracten els transportistes, dels quals un 24% van pagar a més de 6 mesos.
El Senat ja tramita el projecte de llei del nou règim sancionador contra la morositat en el transport, sense que cap de les esmenes presentades pels grups parlamentaris plantegin cap modificació del text aprovat pel Congrés dels Diputats abans de l’estiu, per la qual cosa previsiblement entrarà en vigor abans que acabi enguany.
Terrassa, 6 d’agost del 2021. Com es recordarà, FENADISMER va posar en marxa el mes de Juliol de 2012 l’Observatori permanent de la morositat i els pagaments en el sector del transport per carretera, en col·laboració amb la Fundació Quixot per al Transport, amb la finalitat de conèixer mensualment l’evolució de les formes i terminis de pagament en el nostre sector, i en conseqüència verificar el grau de compliment de la vigent legislació en matèria de morositat en les relacions comercials, la qual estableix que el termini màxim de pagament serà de 30 dies des de la data de prestació del servei, ampliable a un termini màxim legal de 60 dies si així ho estableixen les parts per escrit.
Durant aquests gairebé 10 anys d’estudi sobre l’evolució dels terminis de pagament en el sector del transport per carretera, s’ha vingut constatant cada mes un incompliment escandalós i sistemàtic dels terminis màxims de pagament per part de les empreses carregadores i operadors logístics i intermediaris que contracten els transportistes, les quals imposen condicions abusives als seus proveïdors amb absoluta impunitat, basant d’aquesta manera la seva rendibilitat no en la seva activitat productiva, sinó en l’activitat financera que generen a costa dels autònoms i pimes que treballen per a aquests grans grups empresarials.
Així, quant als mitjans de pagament que s’utilitzen per a pagar als seus transportistes, durant el mes d’Agost passat les modalitats més habituals continuen sent per aquest ordre la transferència (52%), seguit del confirming (37%), el pagaré (11%) i el xec (<1%).
Pel que fa als terminis de pagament, es manté el període de demora que s’ha vingut constatant en els últims mesos, continuant en els nivells elevats en què s’ha vingut situant després de l’aparició de la pandèmia pel covid-19, situant-se en 81 dies de mitjana el mes d’agost.
Així, en l’últim mes el 65% dels pagaments que es realitzen a les empreses transportistes per part dels seus clients van incomplir la legislació vigent en matèria de morositat en superar el termini màxim de 60 dies a comptar des de la realització del servei, és a dir, gairebé 7 de cada 10 pagaments en el sector no van complir amb la legalitat vigent. A més és tal el grau d’incompliment i de demora en els pagaments, que d’ells un 46% es van realitzar a més de 90 dies i fins i tot un 24% a més de 120 dies, això és, a 6 mesos.
En aquest sentit, segons ha pogut saber FENADISMER, el Senat ja tramita el projecte de Llei per a establir un règim sancionador contra la morositat en el sector del transport de mercaderies, que va ser aprovat pel Congrés dels Diputats abans de l’estiu, sense que els Grups Parlamentaris hagin plantejat cap esmena al text relatiu al règim sancionador aprovat en la Cambra Baixa, a excepció dels tres Senadors de Vox que integren el Grup Mixt, els qui han proposat una esmena de veto al règim sancionador en entendre que la rebaixa de les sancions aprovada pel Congrés “ “són fins a un 300% inferiors a les originàriament propostes” , per la qual cosa han perdut el seu caràcter “exemplaritzant”, i així mateix per considerar que “aquesta norma suposa una intromissió del Dret administratiu en la relació entre particulars i empresaris que mai és positiva. És evident que en qüestions concretes podria admetre’s aquest creixement de l’àmbit d’actuació de l’Administració en detriment de la lliure concurrència de la voluntat de les parts. Però aquesta cessió solament podria acceptar-se quan el bé jurídic protegit a canvi ho fos de manera efectiva”
En tot cas, al no ser previsible que tal proposada de veto tiri endavant, la Llei serà aprovada finalment en les pròximes setmanes al Senat una vegada siguin tramitades les esmenes presentades, estant prevista l’entrada en vigor del nou règim sancionador abans que acabi el present any.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.