Biscaia anuncia la seva intenció de posar peatges a camions en la seva xarxa viària

  • Emulant a la seva veïna Guipúscoa, la Diputació de Guipúscoa anuncia la seva intenció establir peatges a camions en la major part de la seva xarxa viària per a obligar als camions a circular per les autopistes de peatge.

 

  • FENADISMER estarà “vigilant” a la norma foral que finalment s’aprovi sobre la seva compatibilitat amb la normativa europea sobre tarifació d’infraestructures i el seu caràcter no discriminatori.

 

Terrassa, 14 de juny del 2021. En ple debat a nivell nacional en relació a la proposta del Govern d’implantar peatges en totes les autovies espanyoles, i que compta amb el rebuig inicial de les associacions del sector del transport, una nova Administració territorial s’apunta “a la moda” de posar peatges als camions en la seva xarxa viària per a obligar els transportistes a utilitzar l’autopistes de peatge i recaptar a la seva costa per al manteniment i millora de la seva xarxa viària.

Així després del fracassat intent de la Diputació de Guipúscoa d’establir peatges en part de la seva xarxa viària, que ha estat tombat fins a 4 ocasions per lso Tribunals de Justica, i l’anunci del Govern de Navarra de fer-lo el mateix en la seva xarxa viària en els pròxims mesos, ara ha estat el torn de la diputació de Biscaia que ha anunciat la seva intenció d’aplicar a partir de la tardor del 2022 un cànon al pas dels camions per diverses carreteres biscaïnes, amb l’objectiu de redistribuir el trànsit de més de 4000 camions diàriament a les actuals autopistes de peatge.

Aquesta mesura s’articularia a través de la instal·lació d’una trentena arcs de control en diferents vies provincials, entre altres, en l’A-8, la N-240, la N-636 i la N-637, que mitjançant un sistema de comprovació de matrícula carregaria directament l’import del peatge en l’empresa transportista titular del camió sense necessitat de detenir-se.

En tot cas, FENADISMER recorda que la norma foral que finalment s’aprovi deurà prèviament ser aprovada per la Comissió europea, una vegada analitzada la seva compatibilitat amb les Directives europees sobre tarifació d’infraestructures, per la qual cosa la Federació estarà en tot moment “vigilant” al fet que no es produeixi cap discriminació, com va ocórrer amb els peatges guipuscoans.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.