Els carregadors maniobren en el Parlament per a tractar de descafeïnar la llei que establirà el règim sancionador

  • El projecte de Llei promogut pel Govern sobre la base de l’acord subscrit amb les associacions del sector preveu establir un règim sancionador contra la morositat en el sector del transport per carretera, per a evitar l’actual incompliment generalitzat per part dels carregadors i intermediaris dels terminis legals màxims de pagament als transportistes.

 

  • No obstant això, el lobby de les empreses carregadores han maniobrat políticament per a tractar de “descafeïnar” aquest projecte de llei introduint esmenes a través d’alguns grups parlamentaris proposant reduir escandalosament l’import de les multes, fins a una sisena part del que recull el projecte de llei.

 

Terrassa, 24 de maig del 2021. Com ve reclamant FENADISMER en els últims anys, una de les assignatures pendents en l’àmbit econòmic a Espanya és la necessitat d’aprovar un règim sancionador que sancioni els incompliments en matèria de terminis de pagament que de manera habitual es produeixen en l’àmbit comercial, especialment per part de les grans empreses, que imposen condicions abusives als seus proveïdors amb absoluta impunitat, basant d’aquesta manera la seva rendibilitat no en la seva activitat productiva, sinó en l’activitat financera que generen a costa dels autònoms i pimes que treballen per a aquestes grans grups empresarials.

Cal recordar que després de l’última reforma de la Llei de lluita contra la morositat, aprovada en 2014, es va establir un termini “normalitzat” de pagament de 30 dies comptats des del lliurament del bé o la prestació del servei, prohibint en tot cas que el termini de pagament màxim superés els 60 dies. No obstant això, en la pràctica la falta d’un règim sancionador que penalitzi la falta de pagament en aquests terminis, ha suposat en la pràctica un incompliment generalitzat d’aquesta llei. Així, en el sector del transport per carretera, conforme a les dades extretes de l’Observatori de la Morositat que mensualment elabora FENADISMER, en col·laboració amb la Fundació Quixot per al Transport, s’evidencia que entorn de dues terceres parts dels clients dels transportistes incompleixen de forma reiterada la llei de morositat, havent-se accentuat aquesta situació durant la pandèmia, com ho demostra el fet que el termini mitjà de pagament en 2020 es va situar en més de 80 dies de mitjana.

En aquest sentit, sobre la base del compromís assumit amb les associacions de transportistes el mes de juliol passat, el Govern ha promogut un projecte de llei d’establiment d’un règim sancionador de lluita contra la morositat específic del sector del transport per carretera, que actualment es troba en tramitació en el Congrés dels Diputats.

Com era d’esperar, aquest projecte anava a comptar amb l’oposició dels pagadors de transport, és a dir, de les empreses carregadores que a través del seu “lobby” de pressió han tractat de pressionar a diferents grups polítics per a tractar de “descafeïnar” el contingut d’aquesta llei eliminant el seu caràcter dissuasiu.

Així, segons ha pogut conèixer FENADISMER, han estat dos grups parlamentaris, en concret el Partit Demòcrata de Catalunya i el Partit Popular, els que han presentat un conjunt d’esmenes al text del projecte de llei, proposant rebaixar de manera “escandalosa” l’import de les multes inicialment recollides en reduir a només una sisena part les quanties de les sancions, i fins i tot proposant demorar la seva entrada en vigor fins a 6 mesos sota l’excusa de la pandèmia.

Malgrat això, FENADISMER confia que el suport de la resta de partits polítics al text original del projecte de llei, segons han manifestat expressament a les associacions de transportistes, faci decaure aquestes esmenes i, en conseqüència, la llei vaig quedar aprovada i pugui entrar en vigor definitivament en els pròxims mesos.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.