18 maig La morositat en el transport a l’abril es va incrementar als 83 dies de mitjana
- Fenadismer publica els resultats actualitzats de l’Observatori permanent de la morositat i els pagaments en el sector del transport per carretera a Espanya corresponent al mes d’Abril de 2021.
- Els terminis de pagament en el sector del transport de mercaderies per carretera se situen en 83 dies de mitjana, incomplint la Llei de morositat un 69% dels clients dels transportistes, els quals seran sancionats amb multes de fins a 18.000 euros una vegada s’aprovi la nova Llei sobre règim sancionador que tramita el Parlament.
Terrassa, 17 de maig del 2021. Com es recordarà, la Federació Nacional d’Associacions de Transport d’Espanya (FENADISMER) va posar en marxa el mes de Juliol de 2012 l’Observatori permanent de la morositat i els pagaments en el sector del transport per carretera, amb la finalitat de conèixer mensualment l’evolució de les formes i terminis de pagament en el nostre sector, i en conseqüència verificar el grau de compliment de la vigent legislació en matèria de morositat en les relacions comercials, la qual estableix que el termini màxim de pagament serà de 30 dies des de la data de prestació del servei, ampliable a un termini màxim legal de 60 dies si així ho estableixen les parts per escrit.
Per a l’obtenció dels resultats de l’Observatori, FENADISMER en col·laboració amb la Fundació Quixot per al Transport duu a terme una enquesta mostral de caràcter continu a al voltant 800 empreses transportistes titulars de vehicles pesants de servei públic d’àmbit nacional mitjançant processament de caràcter mensual, recaptant informació tant quant a les modalitats de pagament utilitzades pels seus clients per al cobrament dels seus serveis com els terminis mitjans de pagament que perceben les empreses transportistes.
Així, quant als mitjans de pagament que utilitzen les empreses carregadores i operadors logístics per a pagar als seus transportistes, durant el mes d’Abril de 2021 les modalitats més habituals continuen sent per aquest ordre la transferència (49%), seguit del confirming (37%), del pagaré (13%) i el xec (<1%).
Pel que fa als terminis de pagament la situació derivada pel covid-19 en l’activitat econòmica continua afectat negativament en el sector del transport per carretera presentant dades preocupants. Així en el mes d’abril passat el 69% dels pagaments que es realitzen a les empreses transportistes per part dels seus clients incompleixen la legislació vigent en matèria de morositat en superar el termini màxim de 60 dies a comptar des de la realització del servei, que recordem és el termini límit que preveu el projecte de Llei que es tramita en el Parlament per a establir un règim sancionador al fet que aquelles empreses que paguin als seus transportistes per sobre d’aquest termini, el qual preveu multes de fins a 6.000 euros, que podran incrementar-se fins als 18.000 euros en cas de reincidència.
A més en relació a l’important percentatge de clients que incompleixen els terminis legals màxims de pagament, cal destacar que d’ells un 64% paguen en terminis de pagament superiors als 90 dies des de la prestació del servei, obligant el transportista a avançar el pagament de l’IVA davant Hisenda sense que prèviament hagin cobrat de l’empresa carregadora o intermediari que li va contractar.
A l’abril es manté el retard en el període de pagament que va sofrir en mesos anteriors, situant-se en 83 dies de mitjana, idèntic al mes anterior, i molt superior al període precovid, que se situava en 78 dies de mitjana. En aquest sentit, cal recordar que el termini mitjà de pagament en el sector del transport de mercaderies per carretera en 2020 es va situar en 84 dies.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.