L’eurodiputada Izaskun Bilbao demana a la Comissió europea que s’adoptin mesures contra els abusos d’empreses de transport

  • L’Eurodiputada basca presenta una iniciativa parlamentària instant la Comissió europea que adopti mesures contra el dúmping social i l’explotació laboral “vergonyant” que duen a terme grans empreses de transport lituanes.

 

  • En ocasió de la tramitació del Paquet de mobilitat de la UE, el paper de la qual va ser determinant per a la seva aprovació, l’eurodiputada Izaskun Bilbao va presentar iniciatives parlamentàries similars denunciant la situació de precarietat laboral que viu el sector del transport, en la qual aquest paquet legislatiu ha de contribuir a la seva erradicació.

 

Terrassa, 4 de maig del 2021. Fa uns dies FENADISMER es va fer ressò de l’impactant reportatge de recerca, emès en televisió lituana, sobre les pràctiques abusives al fet que es veuen sotmesos milers de conductors professionals que treballen per a grans empreses de transport internacional d’aquest país, la qual cosa ha ocasionat un profund impacte en la societat lituana i en diferents àmbits polítics, que ha transcendit més enllà de les seves fronteres.

En aquest sentit, l’Eurodiputada espanyola Izaskun Bilbao ha presentat una iniciativa parlamentària dirigida a la Comissaria de Transports, Adina Valean, instant la Comissió Europea que investigui i prengui mesures contra el dúmping que les principals empreses lituanes de transport per carretera practiquen per a competir en el mercat de la Unió.

L’Eurodiputada basa la seva iniciativa en el Paquet de mobilitat aprovat pel Parlament Europeu, fonamental perquè el sector del transport per carretera aporti el millor que té, flexibilitat i capil·laritat, a la logística europea. Ha de competir gràcies a aquesta virtut, a un procés accelerat de digitalització, a la seva progressiva descarbonització i a l’oferta de nous serveis i prestacions basats en la innovació i la combinació eficient amb altres maneres de transport. Per això, insta que s’expulsi del mercat als qui s’obstinen a continuar competint a base de precarizar el mercat, degradar les seves condicions d’ocupació i esclavitzar als professionals. Segons recull en la seva iniciativa parlamentària, el reportatge televisiu revela que companyies, que copen ja el 6% del mercat europeu, “practiquen un dúmping social que hauria d’avergonyir a les empreses que el propicien i les autoritats que el consenten. És, a més, una vergonya per al model social de la UE i un risc per a la seguretat viària perquè s’obliga els conductors a incomplir fins als temps de descans. Al febrer entra en vigor el paquet de mobilitat, però hi ha pràctiques i tipus de relació laboral que cal tallar immediatament”.

No és la primera vegada que l’Eurodiputada basca planteja una iniciativa d’aquest tipus. Abans d’aprovar-se el Paquet de mobilitat va denunciar que el primer problema que havia de combatre aquesta legislació era el dúmping social que condueix a la subocupació i degrada les condicions de treball de tots, com per exemple els milers de camioners filipins amb infra-contractes contractats per empreses bústia sueques a Lituània, prestant servei en les carreteres de la Unió. En la seva resposta la Comissió Europea al·ludia a la responsabilitat dels Estats membres en el control d’aquestes infraccions i mostrava el seu optimisme per l’efecte que tindria el Paquet de mobilitat en l’eliminació d’aquesta mena de pràctiques.

En aquesta ocasió, en el reportatge de la televisió lituana explica com a milers de persones en precàries condicions, residents en antigues repúbliques soviètiques amb baixos nivells de renda, acudeixen a les ofertes que les empreses lituanes publiquen en Internet seduïts per condicions d’ocupació que prometen salaris que ronden els 2000 euros. Una vegada formats els contractes comença el rosari de pràctiques irregulars que retallen aquest salari fins a dues terceres parts. Alguna d’elles consisteix, per exemple, a constituir un dipòsit mensual que es lleva del salari per a atendre danys produïts en el camí per accidents, quan els vehicles han de tenir legalment una assegurança. Teòricament si no hi ha accidents aquest “diposito” retorna al conductor, però alguns dels entrevistats afirmen que no coneixen cap cas en què s’hagi produït aquesta devolució.

Així mateix en la seva iniciativa parlamentària, Izaskun Bilbao, es fa ressò del dramàtic relat que fan un grup de vuit conductors en el referit reportatge sobre les seves condicions de vida, amuntegats en una petita habitació de tot just 15 metres quadrats en la qual dormen en lliteres. Així expliquen com les empreses els sancionen amb nous descomptes del salari per no respectar les rutes que els assignen les empreses que sistemàticament eviten les autopistes de peatge, discorren a vegades per carreteres que no admeten vehicles de gran tonatge o per nuclis urbans de petits pobles i ciutats, derivant les sancions per les infraccions comeses en aquests recorreguts als propis conductors, els quals s’arrisquen a més a perdre el seu carnet i la possibilitat de continuar conduint.

Igualment, altres conductors descriuen els recorreguts que es veuen obligats a realitzar en furgonetes en les quals passen a vegades fins a cinc dies, quan són substituïts per altres companys en diversos punts d’Europa. Les companyies els obliguen a pagar per aquests desplaçaments, han de pagar-se els menjars durant aquests viatges, que tenen a veure amb la seva activitat laboral, i són obligats a tornar a conduir sense respectar els temps de descans fixats per les normes europees, la qual cosa suposa un risc per als propis conductors perjudicant greument la seguretat viària.

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.