15 març El Govern exclou de les 7.000 milions d’ajudes als transportistes de mercaderies però no als intermediaris que els contracten
- Fenadismer considera aberrant que el Govern hagi exclòs dels 7.000 milions d’euros d’ajudes als transportistes de mercaderies i en canvi permeti acollir-se als intermediaris que els contracten.
- És absolutament discriminatori deixar fora de les ajudes al col·lectiu del transport de mercaderies, malgrat que molts dels seus subsectors compleixen el requisit per a acollir-se a aquestes ajudes d’haver reduït la seva activitat en més d’un 30% durant l’any 2020.
- Els transportistes de viatgers amb autobús, taxis i vtcs sí que podran acollir-se a aquesta línia d’ajudes.
Terrassa, 13 de març del 2021. Sorpresa i indignació ha causat a FENADISMER que el sector del transport de mercaderies hagi quedat fora de la línia d’ajudes per import de 7.000 milions aprovada pel Govern per a ajudar els diferents sectors econòmics a fer front a les conseqüències de la covid-19, amb l’agreujant que no és la primera vegada que s’exclou de les diferents ajudes econòmiques aprovades al col·lectiu de transportistes, malgrat la labor tan essencial que han desenvolupat durant la pandèmia.
FENADISMER considera absolutament discriminatòria aquesta exclusió tenint en compte que molts subsectors del transport de mercaderies compleixen el requisit establert per a acollir-se a aquestes ajudes directes, en concret haver reduït la seva activitat en més d’un 30% durant l’any passat 2020, especialment en aquelles especialitats de transport que presten els seus serveis per a aquells sectors econòmics que s’han vist afectats pel tancament o reducció de la seva activitat, i que en idèntica proporció han vist minvada la seva activitat.
A més FENADISMER considera més aberrant encara aquesta exclusió quan en canvi s’ha inclòs als intermediaris i operadors logístics que contracten els transportistes, que sí que podran accedir a aquestes ajudes a diferència dels transportistes de mercaderies, per la qual cosa exigirà al Govern que la rectificació d’aquesta exclusió.
Segons el Decret llei de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial, publicat aquest dissabte 13 de Març en el BOE, es podran acollir a aquestes ajudes autònoms o pimes el volum d’operacions de les quals anual en 2020 declarat en l’Impost sobre el Valor Afegit hagi caigut més d’un 30% respecte a 2019, però només si pertanyen a alguns dels sectors definits en l’Annex I del citat Decret llei, entre els quals figuren els transportistes de viatgers amb autobús, taxis, arrendament amb conductor (vtc) i les activitats annexes al transport terrestre (agències intermediàries, almacenistas i operadors logístics, entre altres), sempre que es trobin al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i enfront de la Seguretat Social i no trobar-se en situació concursal.
L’import de les ajudes oscil·larà en funció del règim de tributació del sol·licitant i del nombre de treballadors que posseeixi, de la següent manera:
-quan es tracti d’autònoms que tributin en el règim de mòduls serà de 3.000 euros.
-en el cas d’autònoms i pimes que tributin en estimació directa i que tinguin un màxim de fins a 10 empleats, l’ajuda màxima que es concedirà serà de fins al 40% de la caiguda soferta en 2020 addicional al 30% mínim exigit per a poder accedir, havent de ser com a mínim l’import d’aquesta ajuda de 4.000 euros i mai superior a 200.000 euros
-en el cas d’autònoms i pimes que tinguin més de 10 treballadors l’ajuda màxima serà de només el 20% de l’import de la caiguda del volum d’operacions l’any 2020 respecte de l’any anterior que superi dit 30%, amb els límits de quanties abans assenyalats.
Les ajudes rebudes tindran caràcter finalista i hauran d’aplicar-se a la satisfacció del deute i pagaments a proveïdors i altres creditors, financers i no financers, així com els costos fixos incorreguts, sempre que aquests s’hagin originat entre l’1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021
Per a accedir a aquestes ajudes, que hauran de convocar i gestionar en les pròximes setmanes les Comunitats Autònomes en els seus respectius territoris, els sol·licitants hauran de comprometre’s a mantenir l’activitat fins al 30 de juny de 2022 i no podran repartir dividends durant 2021 i 2022.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.