01 març El Tribunal Suprem avala que el transportista exerciti la “acció directa” contra el carregador principal per al pagament dels seus serveis
- L’acció directa, que es va introduir en la reforma de la LOTT de 2013 a instàncies de les associacions de transportistes, permet al transportista que no cobri els seus serveis de l’intermediari que li va contractar reclamar el preu del port al carregador principal, encara que aquest ja hagués pagat a l’intermediari,• A més, com a novetat, el Tribunal Suprem avala que el transportista exerciti aquesta acció encara que l’intermediari es trobi en situació concursal, en considerar aquest instrument legal una “garantia” de pagament per al transportista.
Terrassa, 1 de març del 2021. Com es recordarà, en ocasió de l’última reforma de la Llei d’Ordenació dels Transports Terrestres aprovada en 2013, es va introduir un instrument jurídic nou denominat “acció directa”, que reconeix el dret del transportista que realitza un servei de transport a reclamar el preu del port impagat contra el carregador principal, que es constitueix així en garant solidari enfront del transportista efectiu del pagament del deute, encara que aquest ja hagués pagat a l’intermediari per aquest servei.
Aquesta mesura va ser sempre una reivindicació històrica de FENADISMER i altres associacions de transportistes, a fi d’equiparar la nostra legislació sectorial a la d’altres països del nostre entorn, que compten amb regulacions similars que pretenen afavorir la transparència i el control en la subcontractació en el sector del transport per carretera, fent garant del pagament del port, tant al carregador principal com a tots els que hagin intervingut de manera successiva en la cadena de subcontractació; el que no sols té un efecte directe de justícia material per al transportista que ha suportat totes les despeses del transport, i que d’aquesta manera tindrà una garantia més del cobrament dels seus serveis, sinó que a més influeix en la limitació de la subcontractació, tenint en compte que el carregador principal i els intermediaris es cuidaran de limitar la cadena de subcontractació, evitant aquelles subcontractacions que siguin improductives des del punt de vista econòmic.
No obstant això, aquesta mesura legal tan positiva no ha estat exempta en aquests anys de vigència de la mateixa de l’intent d’una part de les empreses carregadores de “desactivar-la” judicialment, mitjançant diferents impugnacions davant els Jutjats del Mercantil per a tractar de limitar els seus efectes. Malgrat això, el Tribunal Suprem ha fallat ja en diverses ocasions en favor de l’acció directa, creant en conseqüència jurisprudència en relació a la seva validesa i plena eficàcia. Així en una recent sentència del Tribunal Suprem ha avalat l’exercici de l’acció directa per part del transportista contra el carregador principal, encara que l’intermediari que li va contractar hagi estat declarat judicialment en concurs de creditors. Així la fallada, derivat d’un recurs de cassació interposat per una empresa carregadora, assenyala de manera rotunda que “en l’acció directa del transportista efectiu, aquest exigeix i cobra el seu crèdit del carregador principal perquè resulta directament obligat a això (no pel contracte, sinó per la llei), fins i tot encara que aquest hagi extingit el seu deute amb l’intermediari…ja que l’acció directa del portador efectiu no implica cap retenció de cap element del patrimoni de la baula intermèdia, per secundar-se en la mera existència del crèdit del portador efectiu enfront del carregador principal”, per a concloure assenyalant que “encara que l’intermediari hagi estat declarat en concurs, procedeix l’exercici de l’acció directa. Precisament perquè l’intermediari és insolvent i ha estat declarat en concurs, cobra més sentit l’exercici de l’acció directa enfront del carregador principal”.
FENADISMER considera que amb la nova sentència dictada pel Tribunal Suprem queda ja eliminat qualsevol nou qüestionament jurídic d’aquest instrument protector en favor del col·lectiu de transportistes, considerat l’última baula de la cadena de contractació, havent tingut la “acció directa” efectes molt positius des de la seva aprovació per a l’ordenació del sector del transport per carretera. Per això, FENADISMER no comparteix ni entén la negativa de la majoria de les Juntes Arbitrals de Transport existents a Espanya a admetre la seva competència per a conèixer de les reclamacions per “acció directa” que se’ls presenten, ja que això permetria evitar que el transportista hagués d’acudir a la via judicial, sempre més lenta, costosa i menys especialitzada, en comptes d’acudir als organismes arbitrals de transport, que van ser creats precisament per a resoldre les controvèrsies que sorgeixin en aquest sector d’activitat.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.