24 febr. El Consell Europeu qüestiona les mesures unilaterals de tancaments de frontera adoptades per alguns Estats i Alemanya no escolta
- El Consell Europeu d’Assumptes Generals qüestiona les mesures unilaterals de control en frontera establertes per alguns Estats de la UE, i exigeix que aquestes mesures siguin coordinades i proporcionades.
- Mentre Alemanya decideix mantenir aquests controls fins al 3 de Març, la qüestió serà tractada en la reunió de Caps d’Estat i de Govern dels Estats membres que tindrà lloc aquest dijous.
Terrassa, 24 de febrer de 2021. Com ve manifestant el Gremi de Transportistes i Logística de Catalunya mitjançant FENADISMER, amb enorme preocupació en les últimes setmanes, la “deriva proteccionista” antieuropea que estan posant en pràctica cada vegada més Estats membres, aplicant mesures restrictives a la mobilitat a les seves fronteres per a contenir la pandèmia, està afectant molt negativament a l’activitat que realitzen els transportistes espanyols i de la resta de la Unió Europea, que es veuen sotmesos a diferents mesures sanitàries de control i fins i tot l’acreditació de proves PCR en els trànsits fronterers.
Aquesta inacceptable actuació unilateral i descoordinada ha motivat que FENADISMER, a través de la seva associació europea UETR, hagi instat la intervenció urgent de les institucions europees, pel greu perjudici que està ocasionant al normal proveïment de béns i productes tant a la població en general, com a les restants activitats econòmiques.
Així el Consell Europeu d’Assumptes Generals, conformat pels Ministres d’Assumptes europeus de tots els Estats membres, en la seva reunió celebrada aquest dimarts 23 ha debatut la qüestió de les restriccions a la lliure circulació de treballadors essencials, a la llum dels casos recents d’Àustria i Alemanya.
En aquest sentit el vicepresident del Consell, Farigoles de Menorca Sefcovic, ha qüestionat la posició adoptada per aquests països, especialment en relació amb els transportistes per carretera, en assenyalar que: “durant una pandèmia d’aquest tipus, pot ser necessari establir unes certes restriccions que afecten la lliure circulació. Però també hem de recordar solucions coordinades, no discriminatòries i proporcionades. Tals solucions han de basar-se en l’enfocament comú que desenvolupem junts en les Recomanacions del Consell. En particular, les exempcions que cobreixen als treballadors del transport i els viatgers transfronterers, que són vitals per a les cadenes de subministrament i les indústries europees. Perquè el sistema de “corredors verds” funcioni en el terreny, no s’ha d’exigir als treballadors del transport que es posin en quarantena i, a més, les proves han de ser l’excepció absoluta.”
No obstant això, no ha trigat a respondre el Ministre Alemany d’Assumptes europeus, Michael Roth, rebutjant tals recriminacions: “Rebutjo les acusacions de Brussel·les, que no respectem les lleis europees. Alemanya respecta el Tractat de Schengen” anunciant que mantindran aquestes mesures restrictives almenys fins al pròxim 3 de març.
En tot cas, segons ha pogut conèixer el Gremi de Transportistes, aquesta qüestió serà tractada pels caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea en el cim del Consell Europeu que tindrà lloc aquest dijous 25 i divendres 26 per videoconferència. En aquest sentit, en la carta d’invitació a aquesta reunió remesa pel President del Consell Europeu, Charles Michel, els ha recordat que “el flux de béns i serveis en el mercat únic, així com el paper que exerceixen els corredors verds, continuen sent fonamentals”.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.