25 febr. Col·lapse continu de camions en les àrees de servei de l’AP-7 en el tram de desviament obligatori de Catalunya i la Comunitat Valenciana
- El desviament obligatori a camions l’AP-7, en vigor des de 2018 i per la qual circulen diàriament de més de 7000 camions, ocasiona gravíssims problemes de sobresaturació d’aparcament i de seguretat viària en les 3 úniques àrees de servei existents en l’autopista, dificultant que els transportistes puguin realitzar els descansos obligatoris.
- Incomprensiblement tant la DGT com Transit de Catalunya continuen oposant-se al fet que els transportistes puguin abandonar l’autopista per a realitzar el proveïment de carburant del vehicle o els descansos en la carretera nacional paral·lela, la qual cosa permetria alleujar la situació.
Terrassa, 25 de febrer de 2021. Des que al setembre de 2018 van ser aprovades les restriccions a la circulació de camions de 4 o més eixos per les províncies de Castelló, Tarragona, Lleida i el Sud de Barcelona, mitjançant la prohibició de la seva circulació per les carreteres nacionals N-340 i N-240, tant per la Direcció General de Trànsit com pel Servei de Trànsit de Catalunya, més de 7.000 camions són obligats diàriament a circular per les autopista de peatge AP-7, afectant negativament la circulació diària d’aquesta via. Això ha vingut ocasionant, des de l’entrada en vigor de la mesura restrictiva, gravíssims problemes de sobresaturació i inseguretat viària en les 3 úniques àrees de descans existents en els més de 200 quilòmetres de l’autopista, en concret les de Benicarló, La Ribera i Baix Ebre, que entre les tres sumen menys de 90 places d’aparcament per a camions, dificultant que els transportistes puguin realitzar els descansos que per llei estan obligats a fer cada 4´5 hores.
Així, malgrat les reiterades protestes del Gremi de Transports i Logística de Catalunya, FENADISMER i les restants organitzacions de transportistes tant a la DGT com a Transit de Catalunya, tots dos organismes continuen rebutjant la possibilitat que els transportistes puguin abandonar l’autopista cap a la carretera nacional per a realitzar les labors de proveïment de carburant, avituallament o descans, ja que en tots dos casos incomprensiblement els obliguen a retrocedir i incorporar-se per la mateixa sortida de l’AP-7 per la qual van accedir a la nacional, amb la consegüent pèrdua de temps i de duplicació de quilòmetres recorreguts, la qual cosa resulta absolutament irracional i contrari als principis d’eficiència empresarial, més tot i que sent gratuïta l’autopista després de la fi de la concessió no reportaria cap avantatge als transportistes aprofitar-se d’aquesta excepció al desviament obligatori per a circular per la carretera nacional podent fer-lo per l’autopista.
Sent incomprensible l’anterior, per a FENADISMER resulta especialment preocupant la situació d’inseguretat viària que s’origina en aquestes àrees de servei, ja que davant l’absència d’espai real on aparcar, molts transportistes es veuen obligats a estacionar en els carrils d’entrada i sortida al costat de l’autopista amb el consegüent risc que qualsevol vehicle que transiti per la via pugui col·lidir amb els camions allí aparcats, sense que a les Administracions responsables de la seguretat viària aportin cap solució alternativa per a resoldre-ho.
Sobre el Gremi
El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.
Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.